Personalul centralei nucleare de la Cernobîl a lucrat prin rotaţie, pentru prima dată în trei săptămâni, a anunţat duminică organul de pază nuclear al ONU, citând autorităţile ucrainene, potrivit CNN.

 

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că este doar a doua oară când personalul se schimbă de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

 

Schimbarea personalului în ture a fost importantă „pentru funcţionarea în siguranţă şi în siguranţă a centralei electrice de la Cernobîl, care a fost controlată de armata rusă timp de cinci săptămâni, până când s-a retras la 31 martie”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi.

 

Ucraina a declarat AIEA că laboratoarele analitice ale centralei pentru monitorizarea radiaţiilor au fost „distruse şi instrumentele analitice furate, rupte sau dezactivate în alt mod”, potrivit AIEA.

 

„Deşi este un lucru pozitiv că autorităţile ucrainene restaurează treptat controlul reglementar asupra sitului Cernobîl, este clar că mai sunt multe de lucru pentru a readuce centrala la normalitate”, a avertizat Grossi.

 

 

sursa: www.stiripesurse.ro