În Spania, prima zi de călătorie gratuită cu trenul a dus la creşterea cu 50 la sută a numărului de pasageri în comparaţie cu 2019. Mai mult de patru sute de mii de spanioli au descărcat deja abonamentele gratuite.

 

Este o iniţiativă guvernamentală de reducere a consumului de energie şi combustibili. Programul este în vigoare de la 1 septembrie până la 31 decembrie 2022.

 

Gratuit pentru navetişti, reducere pentru abonamente

Rezultatele sunt încurajatoare, susţine ministrul spaniol al transporturilor, mobilităţii şi agendei urbane. Raquel Sánchez a ţinut să fie de faţă în prima zi de aplicare a noilor măsuri. În cazul Madridului, pe lângă călătoriile gratuite pentru navetişti, există şi o reducere de 50% la abonamentele lunare integrate şi o treime la biletele de zece călătorii.

 

Raquel Sánchez, ministrul spaniol al transporturilor: „Conform datelor pe care tocmai le-am primit, mai mult de 100.000 de utilizatori au folosit deja acest permis (în regiunea Madrid). Ceea ce reprezintă o creştere de aproximativ 50% faţă de nivelurile din 2019.”

 

Părerile călătorilor

Cei o sută de mii de călători de care vorbeşte oficialul guvernamental erau cei număraţi în doar câteva ore, la începerea programului de circulaţie al trenurilor.

 

„Îl folosesc în fiecare zi. Este foarte scump şi adevărul este că e un scandal”, spune un navetist.

 

„Sunt încântat. Să vii la serviciu în fiecare zi şi să nu te coste nimic este minunat”, spune alt călător.

 

Guvernanţii de la Madrid spun că măsura de a oferi călătorii gratuite sau cu reducere va lăsa mai mulţi bani în buzunarele spaniolilor. Este o măsură de protecţie socială, dar şi o revigorare a transportului public, susţin ei.

 

 

 

 

Sursa: www.euronews.ro