Doar 3.200 de tigri mai trăiesc în sălbăticie în prezent, cel mai scăzut număr înregistrat vreodată, în timp ce în urmă cu un secol erau peste 100.000 de exemplare, avertizează Fondul Mondial pentru Natură (WWF) pe site-ul său, cu prilejul aniversării  Zilei Mondiale a Tigrului.

Cifrele semnifică o scădere cu 97% a numărului de tigri într-un secol şi WWF atrage atenţia că, dacă nu se face nimic pentru a remedia situaţia, aceste animale vor fi condamnate la extincţie nu din cauze naturale, ci din cauza vânătorii excesive şi a lipsei măsurilor de conservare şi protecţie.

Braconajul este ameninţarea imediată pentru tigrii aflaţi în sălbăticie. Aceste feline mari sunt foarte apreciate pentru utilitatea lor în medicina tradiţională. Fiecare parte a corpului unui tigru, de la mustăţi la coadă, este comercializată pe pieţe ilegale pentru producerea de medicamente prescrise în medicina asiatică. În ultimii 14 ani, au fost confiscaţi 1.590 de tigri ucişi pentru a fi transformaţi în medicamente.

WWF afirmă că deţine date privind populaţiile de tigri din India, Nepal şi Rusia, dar că nu cunoaşte numărul exact al exemplarelor care trăiesc în libertate în Birmania, Cambodgia, China, Indonezia, Laos, Malayezia şi Thailanda, notează EFE.

Organizaţia de conservare a faunei, cu sediul în Elveţia, a făcut apel la aceste ţări să contabilizeze numărul tigrilor care trăiesc pe teritoriul lor pentru a-i putea proteja. WWF vrea să ajute ţările la activităţile de prezervare a speciei şi intenţionează să dubleze numărul tigrilor aflaţi în libertate, până în anul 2022, însă pentru aceasta are nevoie de colaborarea guvernelor.