Ucraina se pregăteşte să crească exporturile de energie către Uniunea Europeană, a anunţat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski.

 

Numai că miercuri, forţele ruse au capturat a doua cea mai mare centrală electrică din ţara vecină, aflată în apropiere de Bahmut, regiunea Doneţk. Este doar "un mic avantaj tactic al ruşilor", spune însă unul dintre consilierii lui Zelenski.

 

În această zonă au căzut rachete aproape fără încetare în ultimele zile, iar ruşii par a schimba tactica în zonă. Oficialii ucraineni susţin că Moscova urmează să facă o "redistribuire masivă" a trupelor, în trei regiuni din sudul Ucrainei.

 

Oraşul Bahmut este lovit fără milă, zi şi noapte, de rachetele lansate de armata lui Putin. Ca de obicei, ţinte sunt multe clădiri civile, localnici nevinovaţi cad victime, iar bunurile lor, pentru care au muncit o viaţă, sunt distruse în câteva clipe.

 

Fetiţă: Două rachete au căzut în sala cazanelor, iar casa noastră era foarte aproape.

 

Bunică: Mă rog pentru ele. Sunt tare îngrijorată.

 

După săptămâni de ofensivă în această zonă, Rusia a anunţat o primă victorie - capturarea centralei electrice Vuhlehirsk, construită în era sovietică. Funcţionează pe cărbune şi se află nu departe de oraşul Bahmut.

 

Dar nici ucrainenii nu dau înapoi. Ruşii au închis cel mai important pod de peste Nipru, din zona ocupată, la nord de Herson, după un nou atac al forţelor ucrainene cu temutele lansatoare de rachete HIMARS, primite de la americani.

 

Podul era principala cale de aprovizionare pentru armata rusă, în regiunile de la nord de Herson. Potrivit martorilor, cel puţin 8 rachete au lovit podul, chiar în timp ce era traversat de o coloană blindată a forţelor ruse. Construcţia nu a fost, totuşi, distrusă complet, dar surse militare ale Kievului susţin că ruşii au înregistrat pierderi mari. Drept urmare, separatiştii au reacţionat imediat cu multă frustrare.

 

Kirill Stremousov, lider separatist din Herson: Operaţiunea militară specială continuă, epurarea naziştilor continuă, acesta nu este de fapt sfârşitul, aşa cum scriu unele mass-media ucrainene, acesta este doar începutul, începutul unui mare sfârşit în Ucraina nazistă.

 

În aceeaşi direcţie continuă propaganda şi la Moscova. Dmitri Medvedev vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a publicat pe Telegram o hartă a Europei în care Ucraina este împărţită între alte ţări: cea mai mare suprafaţă aparţine Rusiei, iar altele mai mici - Poloniei şi României.

 

Între timp, preşedintele Zelenski doreşte să arate că Ucraina este în continuare o ţară pe care partenerii europeni se pot baza.

 

Volodimir Zelenski: Ne pregătim să creştem exporturile de energie electrică către consumatorii din Uniunea Europeană. În ciuda războiului, am asigurat conectarea reţelei energetice a Ucrainei la sistemul energetic al întregii Europe, în timp record. Exporturile ne permit nu doar să obţinem un venit în monede străine, dar şi să ajutăm partenerii noştri să reziste presiunii energetice din partea Rusiei.

 

Pe de altă parte, exporturile cerealelor ucrainene din porturile de la Marea Neagră ar putea fi reluate într-o săptămână, urmând ca, până la sfârşitul anului, să se ajungă la 25 de milioane de tone - susţine, optimist, ministrul turc de Externe.

 

Serhii Bratchuk, purtător de cuvânt pentru administraţia militară din Odesa: Astăzi, forţele navale relevante ale Ucrainei s-au alăturat acestor eforturi pentru determinarea culoarelor de traversare în siguranţă pentru navele ce vor transporta cereale. Vor fi organizate caravane, conduse de o aşa-numită "navă deschizătoare de drum".

 

Însă companiile de transport maritim nu se grăbesc să preia milioanele de tone de grâne din silozuri.

 

Guy Platten, Secretarul general al Camerei Internaţionale pentru Transport maritim: 20 de milioane de tone de cereale, adică 5 milioane de tone pe lună, vorbim despre 50 - 60 de transporturi navale, cel puţin, în fiecare din lunile următoare. Putem fi siguri că este garantată securitatea echipajelor? Ce se întâmplă cu minele (din apropierea coastei)? Sunt încă multe necunoscute. Fără îndoială, trebuie să ne străduim mult pentru a înţelege detaliile, şi cum va funcţiona practic (acordul).

 

Acordul încheiat de Rusia şi Ucraina, sub medierea Turciei şi Naţiunilor Unite, care prevede coridoare sigure de transport din porturile ucrainene, este valabil doar pentru 120 de zile, şi timpul se scurge deja de cinci zile.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro