Katerina Vlasenko şi familia ei au fugit de la Kiev când ruşii au început să bombardeze zonele rezidenţiale. Adolescenta de 16 ani e considerată o adevărată eroină, după ce s-a aflat că şi-a apărat fratele de 8 ani de gloanţe cu propriul ei corp. Deşi a fost împuşcată de 12 ori, fata a supravieţuit. Ea a fost vizitată joi, la spital, de preşedintele Volodimir Zelenski, au notat agenţia Reuters şi ziarul Blesk din Cehia.

Strămutată în capitala Ucrainei după ce au fugit din Crimeea anexată de Rusia, familia Katiei s-a adăpostit, de la începutul războiului, în pivniţa unui vecin. Escaladarea evenimentelor din Kiev i-a determinat să încerce să plece în altă parte.

„Am împachetat doar câteva lucruri şi le-am aruncat în maşină, în grabă”, a povestit Tatiana, mama Katiei. Dar, la puţin timp după ce au pornit, soldaţii ruşi de la un punct de control au început să tragă în ei.

 „Îmi amintesc că primul glonţ mi-a intrat în genunchi”, a declarat adolescenta, ale cărei răni sunt îngrijite acum într-un spital din Kiev.

Când fratele ei mai mic, Igor, 8 ani, şi-a văzut sora sângerând, a ieşit din maşină şi a început să ţipe la ruşi. A urmat, însă, o altă rafală. „Gloanţele au lovit-o în spate, în coaste şi plămâni, şi în picioare. Cel mai grav a fost rănită pentru că şi-a acoperit fratele mai mic cu propriul ei corp”, a povestit mama Tatiana scenele terifiante.

Katia l-a salvat pe Igor şi a supravieţuit în mod miraculos, deşi a fost lovită de 12 gloanţe. Joi, ea a fost vizitată la spital de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.  Preşedintele i-a oferit adolescentei eroine un buchet de flori albe şi roz. Micuţa şi-a oprit lacrimile cu greu.  

„Toată lumea de pe TikTok te susţine, domnule preşedinte”, i-a spus Katia preşedintelui. O replică care a destins puţin atmosfera apăsătoare din rezerva copilei.