Ruşii au atacat şi, aparent, au şi bombardat Centrala Nucleară de la Zaporojie. Comunitatea internaţională a intrat în alertă. Un incendiu izbucnit la o clădire anexă a centralei este acum sub control, iar nivelul radiaţiilor este normal. Joe Biden şi Boris Johnson se alătură apelurilor la responsabilitate.

Comunitatea internaţională a intrat în alertă, după ce joi noaptea forţele ruse au atacat şi, aparent, au bombardat Centrala Nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Un incendiu a izbucnit la una dintre unităţile nucleare, iar pompierii nu au fost iniţial lăsaţi de trupele ruse să intervină.

Preşedintele SUA, Joe Biden, s-a alăturat apelurilor lui Volodimir Zelenski de a opri luptele. Zelenski: “O catastrofă de zece ori mai mare decât cea de la Cernobîl se poate întâmpla. Ar fi sfârşitul întregii Europe.” Marea Britanie a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU. Boris Johnson: “Acţiunile nesăbuite ale lui Putin pot ameninţa securitatea întregii Europe!”

Ulterior, atât Casa Albă, cât Agenţia Internaţională pentru Energie, au anunţat că nu sunt detectate radiaţii în zonă. Casa Albă continuă să monitorizeze situaţia îndeaproape.

Potrivit televiziunii ucrainene Nexta, bombardamentul rus a lovit centrul de pregătirea a personalului Centralei nucleare şi niciun echipament critic pentru securitatea nucleară nu a fost afectat. Incendiul este sub control, iar 40 de pompieri şi 10 unităţi de stingere sunt implicate în stingerea acestuia. Aceeaşi sursă arată că doar unul din cele şase reactoare se află în funcţiune.

Construită între 1984 şi 1995, Centrala Nucleară de la Zaporojie are şase grupuri nucleare şi furnizează 25% din energia electrică produsă de Ucraina. În linie dreaptă, ea se află la 570 de kilometri de Iaşi sau Tulcea şi la 1000 de kilometri de Bucureşti.