Ministerul de Externe al Marii Britanii a publicat o listă a celor mai periculoase ţări pentru cetăţenii săi. Iată cele 16 destinaţii de mare risc, în ordine alfabetică:

Afghanistan


Hotelurile din această ţară sunt mereu o ţintă pentru terorişti, care şi-au perfecţionat atât de bine atacurile încât riscul la care se expune un cetăţean străin de a fi răpit sau ucis este foarte mare. Şoselele ţării, în special cele din afara capitalei Kabul, sunt foarte periculoase, scrie The Guardian.

Burkina Faso

În această ţară africană există o mare ameninţare teroristă. Grupările paramilitare atacă hoteluri, cafenele şi restaurante fără discriminare, iar cetăţenii străini sunt principalii vizaţi.

Burundi

O ţară foarte instabilă din punct de vedere pulitic. În ultimii ani au existat numeroase incidente violente, printre care şi o serie de asasinate politice şi militare. Jafurile armate şi ciocnirile între armată şi forţele opoziţiei sunt la ordinea zilei.

Ciad

Cetăţenii străini care se aventurează în această ţară africană se expun ameninţărilor teroriste, în special în urma intervenţiei franceze în Mali, dar şi datorită faptului că armata din Ciad luptă împotriva teroriştilor Boko Haram.

Coreea de Nord

Tensiunile ridicate din Peninsula Coreeană ar putea duce la creşterea instabilităţii din regiune, iar situaţia din Coreea de Nord s-ar putea schimba brusc, fără vreun avertisment. Cetăţenii străini se expun unui mare risc în această ţară.

Irak

Teroriştii Daesh controlează mai multe regiuni din această ţară, în ciuda eforturilor forţelor coaliţiei occidentale de a le elibera. Teroriştii apelează la dispozitive explozive, iar riscul de a fi răpit este mare pentru cetăţenii străini.

Libia

Încă se duc lupte crâncene în multe părţi ale ţării, iar atacurile teroriste sunt o ameninţare constantă.

Mali

Nordul ţării este foarte periculos, iar locurile vizitate de turişti sunt principalele ţinte ale teroriştilor care activează în regiune.

Mauritania

Dacă ajungeţi în această ţară, fiţi vigilenţi în locurile publice, evitaţi zonele frecventate de străini şi urmăriţi presa locală. Atacurile teroriste sunt foarte probabile.

Niger

Risc ridicat de atacuri teroriste şi răpiri. Cum armata Nigerului se luptă cu teroriştii Boko Haram, străinii care vizitează această ţară sunt vizaţi de grupările paramilitare.

Republica Centrafircană

Patrule armate au blocat numeroase drumuri din această ţară. Sunt numeroase informaţii despre violenţe, crime şi furturi. Din ianuarie 2015, mai mulţi oficiali străini, chiar şi reprezentanţi ai ONU, au fost răpiţi în această ţară.

Republica Democratică Congo

Situaţia internă rămâne instabilă. Prezenţa continuă a grupărilor armate, dar şi un influx de refugiaţi din ţările vecine au dus la o deteriorare a situaţiei politice, dar şi la şubrezirea securităţii din zonă.

Somalia

Teoriştii vizează în special străinii în această ţară. Există riscul unor atacuri teroriste atât pe uscat, cât şi pe mare, în special în Golful Aden şi Oceanul Indian, unde pirateria rămâne încă o ameninţare importantă.

Sudanul de Sud

Cu toate că în capitala Juba situaţia este calmă de peste un an de zile, în restul ţării încă se duc lupte aprige. Ministerul de Externe britanic îşi sfătuieşte cetăţenii să nu viziteze ţara şi să o părăsească dacă nu există un motiv întemeiat de a rămâne.

Siria

Situaţia este instabilă şi periculoasă. Se duc lupte crâncene în toată ţara, inclusiv în Damasc şi în suburbiile capitalei. Războiul civil este departe de a se încheia, iar multe zone din ţară sunt sub controlul teroriştilor Daesh.

Yemen

Yemen rămâne o ţară instabilă, cu multe zone foarte periculoase, unde miliţiile locale, cetăţeni înarmaţi şi grupări teroriste pot ataca oricând cetăţenii străini.

Pe lângă aceste ţări, Foreign Office sfătuieşte cetăţenii străini să evite, pe cât se poate, vizitarea anumitor regiuni din alte 40 de ţări, printre care Algeria, Eritreea, Haiti, Nigeria, Pakistan, Congo, Arabia Saudită, Sudan sau Uganda.