Emma Hart (Amy Lion)  s-a născut într-o familie umilă în Anglia, în 1765. În tinereţe a fost actriţă şi dansatoare la Londra. Avea o moralitate uşoară şi au circulat numele mai multor amanţi ai ei din înalta societate engleză. Era o curtezană, o animatoare, iar în epocă se spunea că dansa goală la petreceri.
În 1781 a născut un copil, tatăl fiind sir Harry Featherstonhaugh. Asta nu o impiedică să devină amanta altcuiva, Charles Francis Greville. Pozează pentru George Romney în epoca un pictor celebru cu care are o relaţie. Portretele pe care acesta i le face îi popularizează frumuseţea în saloanele londoneze. Apoi Greville (care voia să se căsătorească) o trimite departe şi o pasează unchiului său, sir William Hamilton, ambasadorul Marii Britanii în Regatul Neapole. Întâlnirea cu sir Hamilton îi schimbă destinul. Petrecerile ambasadorului erau celebre, iar gazda lor, Emma Hart, vechea animatoare, lor devine repede sufletul lumii mondene. Emma dansează, cânta, recită, intepreteaza diferite roluri. În 1791 Emma Hart se mărită cu sir William şi devine lady Hamilton.

La Neapole, o întâlneşte amiralul Horatio Nelson, în 1798 după victoria sa împotriva flotei franceze din golful Abukir, din nordul Africii. Nelson avea o apariţie teribilă. Nu avea un brat, un ochi, o parte din dantură. Toate pierdute din cauza rănilor din bătăliile pe care le purtase. Gloria sa de învingător al lui Napoleon era enormă. Era un zeu al războiului. Lady Emma Hamilton era o admiratoare a lui, iar amiralul nu a rămas indiferent la  frumuseţea ei. Devin repede amanţi, sub privirea tolerantă a ambasadorului. Relaţia devine celebră pentru că cei doi nu se ascund deloc.

Nelson întârzie la Neapole cu flota ancorată în port sub pretextul reparaţiilor mai mult decât este cazul, ţinut în loc de frumuseţea Emmei. Când amiralul împlineşte 40 de ani, ambasadorul organizează în cinstea lui o petrecere cu aproape 2.000 de invitaţi. Are loc şi o revoltă în acest interval pe care regele Neapolelui o înfrânge cu ajutorul amiralul.

Nelson îşi retrage cu întârziere flota la ordinul Londrei. Ambasadorul este rechemat în patrie. Nelson era căsătorit, iar cei doi se gândesc să divorţeze.  În 1801 Emma Hamilton naşte o fetiţă, tatăl fiind amiralul Horatio Nelson. Tânăra mamă după câteva luni se mută la reşedinţa amiralul a Wimbledon, lângă Londra. Tot oraşul cunoaşte povestea lor, ziarele scriu frecvent despre cei doi, despre petrecerile pe care ea le da, despre apariţiile lor în public. În 1803 sir William Hamilton moare. Ar fi fost momentul să se căsătorească, dacă fireşte amiralul ar fi divorţat…
Nelson este chemat iar la conducerea flotei pentru a se bate cu Napoleon, care instituise blocada Europei. La plecare, Emma Hamilton era gravidă cu al doilea copil al cuplului. A născut o fetiţă care a supravieţuit doar câteva săptămâni.

Pe 21 octombrie 1805 are loc bătălia de la Trafalgar. Flota engleză sub conducerea amiralului Nelson obţine o mare victorie. Amiralul, însă, este grav rănit şi moare la puţin timp după bătălie.

Viaţa pentru Emma Hamilton, după moartea lui Nelson, nu a fost simplă deloc. Mica avere lăsată de amiral s-a terminat repede. S-a îndatorat. Guvernul nu a executat rugămintea testamentară a amiralului de a le da o pensie Emmei şi fiicei lor Horaţia deoarece nu erau căsătoriţi. Urmărită de creditori, s-a refugiat în Franta. A murit la Calais, în 1815, săracă şi uitată de toţi cei care participaseră la petrecerile ei, atât de faimoase în acea epocă.