Pe 15 octombrie 1917, la Vincennes era executată cea mai celebră spioană din istorie: Mata Hari.
A fost o apariţie pitorească, controversată, un mit al secolului trecut, hrănită de imaginaţia populară. La 25 iulie 1917, tribunalul militar o găseşte vinovată de spionaj în favoarea Germaniei. Interesul pentru Mata Hari provine în special din cariera ei de dinainte de episodul final. Fusese curtezană şi dansatoare exotică. Era cunoscută pentru amanţii bogaţi, importanţi şi numeroşi. Apărea în spectacole mai mult dezbrăcată şi era dorită de toţi bărbaţii.Îi plăceau luxul şi scandalul. Un spion de obicei este şters, discret, încearcă să nu atragă atenţia. Mata Hari nu se potrivea acestui tipar.
De origine olandeză, s-a căsătorit de tânără cu un ofiţer şi a ajuns în Indiile de vest. După cinci ani divorţează şi revine în Europa unde se lansează în cariera de dansatoare, imitând preotesele şi dansurile lor rituale, închinate zeului Shiva. Pretindea că este o prinţesă indiană, uitând originea ei banală, de fiică a unui pălărier. Exotismul şi impudoarea ei au atras atenţia. Afişele ei făceau senzaţie, lumea se îngrămădea să o vadă. Stârnea entuziasmul bărbaţilor, a presei, a publicului. Favorurile ei erau extrem de scumpe.
Făcea turnee în toată Europa cu spectacolele ei de dans, ocazie cu care a atras atenţia serviciilor speciale franceze, Biroul 2 care i-au cerut să culeagă informaţii de prin ţările pe unde umbla. Europa era-n război şi o femeie ca Mata Hari, cu accesul ei în cercurile înalte de la Viena, Budapesta, Berlin, putea să furniza informaţii valoroase. Şi nemţii au fost interesaţi de acelaşi lucru – o femeie frumoasă, admirată de bărbaţii, care cunoştea pe toată lumea la Paris. I-au oferit colaborarea, Mata Hari a fost de acord şi cu această ofertă. Îmbătrânea (era născută în 1876), tinereţea ei trecea, succesele ei de dansatoare şi curtezană se diminuau rapid. A schimbat aceste ocupaţia bănoasă pe alta la fel de aducătoare de bani: spionajul. Fondurile puse la dispoziţie de francezi şi germani erau binevenite.
A fost capturată după ce un mesaj de la ambasada germană din Madrid a fost decodat de francezi. Aici se vorbea de un agent H-21. Biroul 2 de Informaţii a considerat că Mata Hari este acest spion, H 21, care se face vinovat de livrarea către nemţi a unui număr de cinci agenţi proprii. A fost arestată la hotelul unde locuia pe Champs Elisee în decembrie 1916. A avut loc o anchetă, a fost judecată într-un proces secret de un tribunal militar. Verdictul a fost pedeapsa capitală.
În tot timpul anchetei şi procesului Mata Hari a negat că a spionat pentru germani. Pe 15 octombrie 1917 a fost executată. Unele legende spun că înainte de comanda foc a lăsat să îi cadă paltonul şi că pe dedesupt era goală. Altele că a strigat Vive la France! Alte zvonuri spun că era îmbrăcată luxos, parfumată, cu bijuteriile pe ea. Altele că dimpotrivă era îmbrăcată foarte modest, cu hainele de puşcăriaş.
În 1931 Greta Garbo a jucat rolul Mata Hari într-un film făcut la Hollywood. Au apărut în timp sute de volume, s-au făcut mii de emisiuni radio şi tv. Şi totuşi, a fost victima propagandei? A fost nevinovată, aşa cum susţine biograful ei?
În anii 70, au apărut documente desecretizate din arhivele germane care atestă legăturile ei cu Serviciul de spionaj german condus de Walter Nikolai...