Militari din trupe speciale ale armatei americane sunt prezente în Africa Centrală capturarea ori lichidarea şefului „Armatei Domnului pentru Rezistenţă“ (LRA), un grup rebel condus de Joseph Kony, celebru pentru atrocităţile comise în rândul satelor africane situate într-o vastă regiune din Africa Centrală. El este cunoscut pentru înrolarea copiilor în mişcarea sa, dar eforturile de a-l captura au fost zadarnice. Potrivit ultimelor date, vânarea lui Kony se apropie de final.

Ultima tentativă de prindere a lui Kony s-a petrecut în apropierea Parcului Naţional Garamba din Congo. O echipă de soldaţi americani din forţele special, împreună cu un pluton de militari   sudanezi au atacat o tabără a rebelilor, însă liderul nu a fost găsit încă. Urmăritorii a folosit câini dar şi drone cu infraroşii, însă jungla în care se ascunde este un obstacol în monitorizarea acestuia.

Joseph Kony şi-a început cariera în 1986 ca luptător împotriva regimului opresiv din Uganda, însă a ajuns un rebel anarhic şi sângeros. Acesta pretinde a iniţia o noup formă religioasă, intitulându-se profet în contact cu Divinitatea. Deocamdata mişcarea sa „LRA“ se face vinovată de uciderea a zeci de mii de oameni, răpirea a 66.000 de copii. Indirect aproape 2 milioane de localnici din ţările Africii centrale s-au refugiat din calea acestei bande. LRA este cunoscută şi pentru faptul că răpeşte copii pentru a-i transforma în soldaţi ori sclavi sexuali.

Anul trecut armata ugandeză a declanşat o campanie, spijinită de americani pentru prinderea lui Kony, iar trupele acestuia au fost reduse drastic la câteva sute de militanţi.