Filarmonica Paul Constantinescu din Ploieşti vă aşteaptă joi, 24 octombrie, la un nou concert simfonic. Punctele forte de pe afişul concertului sunt dirijorul Radu Postăvaru şi solistul Horia Maxim.

Programul cuprinde Alexandr Borodin- „Dansuri polovţiene din opera Cneaz Igor”, Piotr Ilici Ceaikovski- „Concertul nr.1 opus 23 în si b minor pentru pian şi orchestră” şi Nikolai Rimski- Korsakov – „Simfonia nr. 2 in fa # minor” .

Şi pentru a vă convinge să mergeţi la Concertul de joi al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploieşti vă oferim câteva date despre dirijorul Radu Postăvaru şi despre solistul Horia Maxim.

Dirijorul  Radu Postavaru s-a născut în anul 1967, la Iaşi, într-o familie de muzicieni (mama sa artist liric, iar tatăl – prim-contrabasist al Orchestrei Simfonice).  Radu Postăvaru s-a manifestat ca un veritabil talent precoce, dirijând prima dată la vârsta de cinci ani. A studiat pianul la Liceul de Muzică „Octav Băncilă” din Iaşi, sub îndrumarea prof. Doina Simovici şi Adriana Bera; teoria muzicii cu prof. Viorica Uncheşel. Din 1987, a devenit student al Secţiei de Compoziţie a Conservatorului “George Enescu” din Iaşi, iar din 1990 a frecventat clasa de compoziţie-muzicologie-dirijat din cadrul Academiei de Muzică din Bucureşti.

Printre profesorii săi se numără personalităţi marcante ale vieţii muzicale româneşti, precum Ion Baciu, Ovidiu Bălan, Horia Andreescu, Viorel Munteanu, Vasile Spătărelu, Dan Constantinescu, Nicolae Beloiu, Dan Buciu, Petre Crăciun, Vasile Iliuţ, Dan Dediu, Dinu Ciocan. Pasionat de arta dirijorală, Radu Postăvaru a urmat cursuri de măiestrie artistică în Germania, cu profesorul Olaf Koch de la Musikakademie (Academia de Muzică) din Berlin. În aceeaşi perioadă, a dirijat la Leipzig Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Halle.

A participat la diferite festivaluri, concursuri de compoziţie, pian şi dirijat, în ţară şi în străinătate, unde a obţinut importante premii şi distincţii. În perioada 1992 – 1995, a ocupat postul de regizor muzical al Studioului de Radiodifuziune, iar între anii 1995 – 2002 a fost cadru universitar al Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi, unde a predat disciplinele armonie şi citire de partituri şi a susţinut cursul de orchestră în cadrul Facultăţii de Interpretare muzicală; în perioada 1999 – 2001, a fost profesor la Conservatorul de Muzică “Salmon” din Casablanca (Maroc), unde a susţinut recitaluri şi concerte împreună cu alţi profesori şi studenţi. Colaborează cu toate orchestrele simfonice importante ale ţării, iar în străinătate a condus ansambluri simfonice din Germania, Italia, Franţa, Spania şi Cehia.

De asemenea, a realizat înregistrări în studiourile muzicale şi în sălile de concert, filme artistice şi documentare pentru televiziunile din Japonia, Franţa, Rusia, Italia, Germania, Spania, Cehia, Maroc şi România.În anul 2007, Radu Postăvaru a obţinut titlul de Doctor în Muzică al Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi, cu tema: „Concepte dirijorale în interpretarea poemelor simfonice din creaţia compozitorilor Franz Liszt şi Richard Strauss.”

Actualmente, deţine statutul de dirijor permanent al Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploieşti.

Solistul Horia Maxim este considerat unul dintre cei mai buni pianisti ai generatiei sale.  Horia Maxim (n. 19.09.1971) este un muzician afirmat după 1990, abordând un repertoriu vast, atât ca solist concertist (colaborator al majorităţii orchestrelor simfonice din Romania, sub bagheta unor prestigioşi dirijori), cât şi ca partener al unor importanţi interpreţi români şi străini, în diferite ansambluri camerale. Măiestria sa pianistică a fost apreciată şi în recitaluri şi concerte susţinute în importante săli de concert din Europa şi Japonia. Lista repertoriului său solistic cuprinde concerte de Mozart (KV 466 si 488), Beethoven (nr. 2, 3, 5), Brahms (nr. 1), Ceaikovski (nr. 1), Grieg, Rahmaninov (nr. 2 si 3), R. Strauss (Burlesca), Ravel (nr. 1 si 2), în timp ce programele camerale oferite publicului conţin o mare varietate de lucrări, începand de la Bach şi Händel, şi încheind cu cei mai apreciati compozitori contemporani.

Laureat al multor concursuri naţionale şi internaţionale, Horia Maxim a realizat numeroase înregistrări pentru radio şi televiziune, interpretând, printre altele, un număr semnificativ de lucrări în primă audiţie.

Privitor la studii, acestea au fost începute la Liceul de muzică "George Enescu" din Bucureşti, sub îndrumarea profesorului Mircea Costache şi finalizate cu diploma de Masterat a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, avându-i ca profesori de pian pe Delia Pavlovici şi Dan Grigore. A participat, totodata, la cursuri de măiestrie pianistică în România şi în străinătate.

În paralel cu activitatea solistică, Horia Maxim desfăşoară o activitate pedagogică susţinută, fiind profesor titular la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. În această calitate a fost invitat, în dese rânduri, în juriile unor importante concursuri naţionale şi internaţionale.