Deşi situaţia frontului nu s-a schimbat semnificativ, începând de marţi seara a fost raportată prezenţa forţelor cecene ale lui Ramazan Kadîrov, a formaţiunilor de trupe speciale Rosgvardia, precum şi a mercenarilor companiei militare private Liga (Wagner), la periferia vestică a Kievului, potrivit Institute for the Study of War (ISW).

 

Acestea s-au angajat cu forţele ucrainene, pentru a debloca tentativa armatei regulate a Federaţiei Ruse de încercuire pe la vest a Kievului.

 

Acţiunea poate indica apropierea unui atac decisiv asupra oraşului. Generalul Scott Berrier, comandantul spionajului militar american apreciază că oraşul mai are rezerve de hrană pentru maximum 14 zile.

 

Potrivit Comandamentului Ucrainean, ruşii încearcă să organizeze aprovizionarea cu combustibil pentru trupe prin utilizarea reţelei staţionare existente de benzinării şi depozite petroliere. Acest lucru presupune conectarea la conducta centrală de produse petroliere şi transferul combustibilului de pe teritoriul Belarus.

Pe frontul de sud, ruşii par a consolida forţele la sud de Zaporijie, unde au capturat deja centrala nucleară. ISW apreciază că unităţile prezente deocamdată în zonă nu sunt suficiente pentru cucerirea oraşului de peste 700 de mii de locuitori.

 

În timpul nopţii au continuat bombardamentele asupra oraşelor ucrainene şi a periferiilor acestora. Pentru miercuri dimineaţă, Rusia a anunţat din nou deschiderea unor coridoarele umanitare din Kiev, Cernihov, Sumî, Harkov şi Mariupol.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro