Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Michigan State şi publicat de curând în jurnalul de specialitate „Nature Chemical Biology” arată că un medicament chinezesc pe baza plantei Artemisia annua reuşeşte să trateze TBC-ul într-un stadiu în care utilizarea antibioticelor este ineficientă.

Artemisia annua s-a adaptat şi în România. Este cunoscută sub numele de Peliniţă. Este o plantă perenă şi poate atinge înălţimea de 2 metri. Înfloreşte în iunie-august, iar fructul este o achenă. Frunzele sunt lungi şi verzi, florile sunt galbene şi au un miros plăcut.

Potrivit studiilor, o treime din populaţia globului este infectată cu TBC. Doar în 2015, boala a ucis 1,8 milioane de oameni.

Cercetătorii susţin că bacteriile TBC pot rămâne inactive timp de zeci de ani în organism, iar în cazul în care sistemul imunitar este slăbit, acestea se pot activa şi se pot răspândi.

Tratamentul pe baza plantei Artemisia annua, care este folosit şi în tratarea malariei, poate fi cheia scurtării vindecării de TBC.

După testele de screening a 540 de mii de compuşi diferiţi, cercetătorii americani au descoperit alţi cinci inhibitori care ţintesc senzorul nivelului de oxigen al bacteriilor TBC de diferite moduri. Potrivit cercetărilor, bacteria ce cauzează tuberculoza are nevoie de oxigen pentru a prospera în organismul uman.