Autorităţile din Germania au arestat trei bărbaţi care au lucrat ca gardieni în lagărul de exterminare Auschwitz, în urma unor razii care au avut loc în trei landuri, au anunţat joi procurorii germani.

Bărbaţii au 88, 92, respectiv 94 de ani şi locuiau în landul Baden-Wurttemberg din sud-vestul ţării. Ei sunt suspectaţi că au participat la comiterea crimelor din lagărul nazist din Polonia, unde peste un milion de oameni au fost ucişi în timpul celui de-al doilea Război Mondial, relazează AFP.

Ridicaţi de la domiciliu miercuri, suspecţii au fost supuşi unor analize medicale şi apoi au fost aduşi în faţa judecătorului, care a confirmat că starea lor de sănătate face posibilă reţinerea lor într-un spital penitenciar, au anunţat procurorii din Stuttgart.

În căutarea de complici la crimele din lagărele naziste de exterminare, poliţiştii germani au mai organizat alte trei razii în Baden-Wurttemberg şi au descins la mai multe locuinţe din landurile Hesse şi Renania de Nord – Westfalia. „Mai multe registre şi documente din epoca nazistă au fost confiscate, iar analiza acestora este în curs de desfăşurare”, se arată într-o declaraţie a procurorilor legată de percheziţiile domiciliare din Baden-Wurttemberg. Cei trei bărbaţi arestaţi sunt suspectaţi că au fost gardieni la Auschwitz între 1942 şi 1944.

Instituţia germană care investighează cimele de răboi naziste a trimis anul trecut 30 de dosare către procurorii statului german, cu recomandarea de a pune sub acuzare persoanele vizate. Acţiunea reprezintă urmarea unei hotărâri judecătoreşti din 2011, care a schimbat viziunea autorităţilor germane în privinţa responsabililor pentru crimele de război. Timp de 60 de ani tribunalele germane au pus sub acuzare doar acele persoane în cazul cărora existau dovezi că au comis personal crime în timpul războiului. În 2011 însă o instanţă din Munich l-a condamnat pe John Demjanjuk la închisoare pentru complicitate la exterminarea evreilor din lagărul Sobibor, unde a fost gardian.