Bela Biszku, un fost înalt demnitar comunist din Ungaria din anii 50, a fost trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii. Acesta este acuzat de uciderea prin împuşcare a 46 de civili în localitatea Salgotarjan, din nordul Ungariei, în timpul revoltei anti-comuniste din octombrie-noiembrie 1956. De asemenea, acesta este suspectat că a condus operaţii de represalii şi în Budapesta.
Biszku era însărcinat cu menţinerea ordinii şi a organizat represalii împotriva protestatarilor anti-comunişti, ordonând forţelor de ordine deschiderea focului împotriva maselor de protestatari.
O nouă lege adoptată de parlamentul maghiar elimină orice termen de prescriere pentru faptele de crimă împotriva umanităţii.
Biszku a devenit după revoluţia din 56, ministru de interne al Ungariei (1957 –1961), iar după căderea regimului comunist s-a retras din politică.
Urmărirea penală a fost demarată împotriva lui Biszku a fost demarată în 2011, iar din 2012 a fost arestat la domiciliu pe durata cercetărilor. Acesta neagă în continuare acuzaţiile aduse la cunoştinţă iar avocaţii invoca lipsa dovezilor scrise (ordine scrise) privind modul de executare a măsurilor de „risipire“ de pe străzi a manifestanţilor anticomunişti. Dacă va fi găsit vinovat acesta riscă inchisoarea pe viaţă.
În timpul revoltei anticomuniste din Ungaria, petrecută toamna anului 1956, înăbuşită de trupele sovietice, şi-au pierdut viaţa 3000 de dizidenţi maghiari.