Într-o recentă meta-analiză a fost pusă în evidenţă o eventuală legătură între fumat şi durerile dorsale, îndeosebi când sunt însoţite de sciatică, relatează vineri passionsante.be, reluând un articol din The American Journal of Medicine.

Durerile de spate la adulţi se numără printre cele aduse cel mai des în discuţie în cadrul consultărilor medicale. Există numeroase cauze, una dintre piste fiind nicotina, care ar creşte percepţia durerii printr-o acţiune complexă exercitată asupra circuitelor cerebrale.

O echipă de cercetători finlandezi a comparat rezultatele a circa 30 de studii internaţionale realizate pe această temă. Conform concluziei majore a acestei meta-analize, fumatul implică un risc mai mare de dureri de spate asociat cu o sciatică (lombosciatică). Aceasta se caracterizează prin dureri de-a lungul nervilor sciatici aflaţi în spatele membrelor inferioare (din fese în coapse şi până la gambă).

Riscul creşte şi în privinţa probabilităţii internării în spital şi a unei intervenţii chirurgicale pentru hernie de disc sau o sciatică cu complicaţii. Acest lucru este valabil atât la bărbaţi, cât şi la femei, iar riscul este mult scăzut la foştii fumători decât la cei care continuă să fumeze (faţă de cei care nu au fumat niciodată). Prin urmare, oprirea fumatului pare a reduce semnificativ riscul.

Nu se poate trage totuşi concluzia că există o legătură de la cauză la efect între fumat şi durerile de spate.

„Există însă o serie de argumente care sugerează că fumatul este un factor agravant, fără îndoială prin intermediul interacţiunilor subtile cu căile durerii”, cum au sugerat studii care s-au bazat pe observarea creierului prin rezonanţă magnetică (RMN funcţional).