"Have a nice day!" (Să aveţi o zi frumoasă!) - acesta este mesajul scris pe un bileţel de culoare galbenă şi lipit pe o ţeavă de scurgere pe care l-au lăsat Richard Matt şi David Sweet, deţinuţii condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru crimă care au evadat în noaptea de vineri spre sâmbătă din cea mai mare închisoare de maximă securitate din statul New York, transmite duminică CNN

Peste 200 de poliţişti scotocesc zona pentru a-i găsi pe cei doi criminali. Conducerea închisorii a descoperit că Richard Matt, în vârstă de 48 de ani, şi David Sweat, de 34 de ani, lipseau de la apelul de sâmbătă dimineaţa din penitenciarul Clinton Correctional Facility din localitatea Dannemora, statul New York. Richard Matt a fost condamnat pentru omucidere, răpire şi tâlhărie, după ce a omorât în bătaie un bărbat, în 1997. David Sweat a fost condamnat pentru crimă cu premeditare după uciderea ajutorului de şerif Kevin Tarsia, în 2002.

Cu ajutorul unei bormaşini, cei doi au reuşit să sape un tunel printr-un zid de oţel, apoi s-au strecurat printr-o serie de tunele subterane până la o gură de canal aflată în exteriorul zidurilor puşcăriei. Nu a mai existat nicio altă evadare din această secţiune de maximă securitate a închisorii, inaugurată în 1865, potrivit declaraţiilor făcute de guvernatorul New Yorkului, Andrew Cuomo.

Bărbaţii au fost văzuţi ultima oară vineri, la ora locală 22:30, în timpul apelului de seară. Condamnaţii sunt număraţi din două în două ore pe tot timpul nopţii, iar gardienii verifică fiecare celulă ca să vadă dacă deţinuţii sunt în paturile lor. Însă Matt şi Sweat i-au păcălit pe gardieni confecţionând păpuşi din cârpă cu ajutorul unor tricouri şi aranjându-le de aşa manieră încât să semene cu oameni care dorm. Abia la apelul de sâmbătă dimineaţă, de la ora locală 5:30, gardienii şi-au dat seama că le lipsesc doi deţinuţi.

Cei doi indivizi stăteau în celule învecinate şi se pare că au reuşit să facă rost de bormaşini pentru a tăia zidul de oţel din celulele lor. Felul în care au făcut rost de bormaşini rămâne deocamdată un mister. Fiind o clădire veche, la penitenciar au loc cu regularitate lucrări de întreţinere, aşa că este posibil ca bormaşinile să fi provenit de la muncitorii care lucrează deseori în interiorul închisorii, a explicat guvernatorul Cuomo.

După ce au trecut de zidul de oţel, evadaţii s-au strecurat printr-un adevărat labirint de ţevi şi tunele şi au ieşit printr-o gură de canal situată în afara închisorii. Gardienii l-au însoţit pe guvernator pe traseul urmat de deţinuţi. "A fost o muncă elaborată, sofisticată. A presupus forarea prin pereţi de oţel, prin ţevi de oţel", a povestit Cuomo.

Penitenciarul Clinton este cea mai mare închisoare din statul New York, cu 2.689 de deţinuţi, scrie Agerpres.