Ca şi necunoscută în urmă cu 15 ani, poluarea aerului din interiorul locuinţelor, birourilor, şcolilor, spitalelor şi altor spaţii publice este în prezent semnalată de epidemiologi ca fiind o gravă problemă de sănătate publică. Lumânări parfumate, deodorante de cameră şi alte substanţe pentru odorizarea aerului din încăperi ar putea fi interzise pentru vânzare în Franţa, informează publicaţia francez Le Nouvel Observateur.

 Observatorul francez pentru Calitatea Aerului de Interior /OQAI/ estimează că acest tip de poluare costă colectivitatea între 10 şi 40 de miliarde de euro, dintre care 1 miliard doar pentru achiziţia de medicamente şi antiasmatice. În cadrul elaborării de planuri naţionale pentru sănătatea mediului /PNSE/, care se succed în Franţa începând din 2004 /al treilea este în curs de redactare/, au fost luate numeroase măsuri. În prezent, ele au fost întărite de Ministerul Mediului.

Începând de la 1 ianuarie 2012, fabricanţii şi distribuitorii de decoraţiuni, detergenţi, vopseluri trebuie să posteze pe ambalaje o etichetă care să conţină informaţii despre nivelul de emisii poluante ale respectivelor produse. O campanie de informare a marelui public, prevăzută pentru 2014, este menită să-i incite pe consumatori să utilizeze această informaţie disponibilă, dar uitată. Produse foarte uzuale precum lumânările decorative, uleiuri şi substanţe odorizante ar putea retrase de la vânzare, deoarece disperesează molecule toxice sau canceroase, cum este benzenul.

Prevăzută de Legea franceză a mediului Grenelle, etichetarea pieselor de mobilier /care conţin vernis, cleiuri şi vopseluri cu mare conţinut de substanţe organice volatile/ este o măsură care a rămas până acum doar pe hârtie. Astăzi, ea a fost relansată, cu accent pe mobila pentru copii.

Persoanele private din Franţa vor avea la dispoziţie un instrument web care le va permite să-şi diagnosticheze propriile locuinţe. Colectivităţile locale sunt de asemenea invitate să se preocupe de subiect, în special în ceea ce priveşte şcolile. În acest sens, OQAI a declanşat în 2013 o anchetă naţională de cea mai mare anvergură, pe un eşantion de 300 de şcoli şi 600 de clase. Comunităţile trebuie să se pregătească pentru o analiză foarte strictă a şcolilor şi a altor clădiri publice.

O parte importantă vizează renovarea habitatului. Programul pentru izolarea din exterior a 500 de locuinţe pe an ar putea avea consecinţe negative asupra aerului din interior, în cazul în care acestea sunt prost efectuate. Astfel, supravegherea de către serviciile de stat din Franţa a sistemelor de ventilaţie va trebui să fie una sporită, pentru a evita 'închistarea' aerului din interior.

Autorităţile publice franceze amintesc cu această ocazie că noile reglementări termice nu impun câtuşi de puţin utilizarea de ventilaţii mecanice şi nu interzic — dimpotrivă, recomandă — deschiderea ferestrelor. Centrul Tehnico-Ştiinţific din domeniul Construcţiilor /CSTB/ îşi va accelera lucrările pentru studiul sanitar al materialelor de construcţie folosite, pentru a informa mai bine profesioniştii din construcţii în ceea ce priveşte posibila periculozitate a produselor pe care le utilizează şi care ar putea avea consecinţe negative asupra sănătăţii viitorilor locatari