Un inginer pensionar dintr-un orăşel din Croaţia vrea să asigure familiei o atmosferă memorabilă de Crăciun, astfel că a decorat casa şi proprietăţile din jur cu un număr incredibil de luminiţe - 1.500.000, rezultatul fiind cu adevărat impresionant.

Priveliştea casei aflate la câţiva kilometri depărtare de oraşul croat Čazma este un adevărat spectacol, mai ales că zona nu are de obicei o iluminare generoasă, comentează reporterul publicaţiei americane Mashable, adăugând că pare că ”cineva a luat Times Square din New York şi l-a pus pe o pajişte din Croaţia rurală”.

Aproximativ 1,5 milioane de lumini - familia Salaj nu ştie numărul exact, dar sunt siguri că suma aceasta e foarte aproape de adevăr - abia încap pe o singură casă. Ca să adapteze spectacolul de luminiţe la proprietatea care se întinde pe aproximativ 77.000 de metri pătraţi, Salaj şi familia sa au aşezat lumini pe oriunde a fost posibil - pe mai multe case, un hambar, copaci, tufişuri, un pod şi potecile care înconjoară un lac mic.

”Am început în 2001, cu 70.000 de luminiţe, şi am continuat să adaug mai multe încă de atunci. Am crescut ca un copil sărac. Am muncit în străinătate şi odată ce m-am pensionat, am vrut să îi ofer familiei mele cel mai bun Crăciun. Şi oameni din sat au început să apară, la început timizi. I-am invitat pe toţi înăuntru”, povesteşte fostul inginer. ”

Cât despre costul electricităţii, factura s-a ridicat anul trecut la 11.100 de dolari, iar Salaj a fost norocos datorită unei substaţii electrice instalate în apropiere în urmă cu câţiva ani care asigură suficientă electricitate pentru întregul spectacol. Proiectul este finanţat parţial din sponsorizări şi parţial din taxe de intrare, dar cea mai mare parte din bani şi din muncă a fost depusă de membrii familiei Salaj.

Deşi numerele lui Salaj sunt neoficiale, titlurile de record Guinnes au fost acordate pentru unele mult mai mici - 1,2 milioane de luminiţe într-un centru comercial din Canberra şi pentru 600.000 în New York, la categoria ”cele mai multe luminiţe pe o proprietate rezidenţială”.

Fostul inginer mai spune că extinderea nu se va opri niciodată. ”Fiul meu va continua munca atunci când eu nu voi mai fi în stare. Într-o zi am putea ilumina întreaga pădure”.