Scriitorul român Mircea Cărtărescu (58 de ani) deţine o cotă egală – 25 la 1 – cu cele atribuite scriitorilor Milan Kundera, Thomas Pynchon şi Bob Dylan în ceea ce priveşte şansele de a câştiga premiul Nobel pentru literatură pe 2014.

Românul este plasat pe locul 16, înaintea unor nume precum Umberto Eco, Amos Oz sau Salman Rushdie. A mai rămas puţin până la anunţarea Premiului Nobel pentru literatură, care va avea loc în cursul zilei de joi, în urma votului unui juriu alcătuit din 18 scriitori, profesori şi alţi membri ai Academiei suedeze. Premiul se acordă din anul 1901 şi este considerat cea mai prestigioasă şi mediatizată distincţie literară.

Chiar dacă, de-a lungul secolului trecut, votul academicienilor suedezi a ocolit multe nume de seamă ale literaturii universale, interesul pentru Nobel rămâne constant, dovadă şi speculaţiile care încing în această perioadă site-urile caselor de pariuri.

Românii au, în acest an, un motiv serios pentru a sta cu ochii pe ştirea care va fi anunţată joi. La fel ca în ultimii ani, scriitorul român Mircea Cărtărescu – al cărui roman, „Orbitor”, a făcut senzaţie în presa suedeză – este cotat cu şanse mari de a câştiga mult-râvnitul premiu, fiind plasat înaintea multor scriitori cu ştaif. Astfel, Cărtărescu se află pe locul 16 în clasamentul agenţiei de pariuri Ladbrokes, cu o cotă de 25 la 1, la egalitate cu nume prestigioase precum Milan Kundera (Cehia), Thomas Pynchon (SUA) şi Bob Dylan (SUA). Românul devansează alţi scriitori celebri, menţionaţi în fiecare an ca posibili câştigători, cum ar fi: italianul Umberto Eco (locul 23), autor al romanului „Numele trandafirului”, israelianul Amos Oz (locul 34) şi britanicul Salman Rushdie (locul 51), autor al „Versetelor satanice”. Pe primul loc în listă se află kenyanul Ngugi wa Thiong’o, cu o cotă de 4.5 la 1, urmat de japonezul Haruki Murakami şi jurnalista belarusă Svetlana Aleksijevitj.