Un brazilian născut într-o familie de sclavi infirmă teoriile şi reţetele longevităţii ducând o viaţă normală fără a-şi refuza un viciu considerat a fi cel mai periculos pentru sănătate.

Jose Aguinelo dos Santos este brazilianul considerat în acest moment cea mai vârstnică persoană de pe Mapamond. Certificatul său de naştere arată data de 7 iulie 1888, la două luni după ce sclavia a fost abolită în Brazilia. S-a născut în ultimul an al Monarhiei şi a trecut prin 5 reforme constituţionale ale republicii.

Pe lângă faptul că fumează de 50 de ani, Jose nu a fost căsătorit niciodată şi nici nu are urmaşi. Acesta merge fără ajutorul vreunui baston, mănâncă patru mese pe zi şi fumează un  pachet de ţigări zilnic.

Jose s-a născut într-o familie de sclavi din Pedra Branca, în nordul ţării şi a avut cinci fraţi. A trăit în aceeaşi fermă în care părinţii săi au muncit ca sclavi. Mai târziu s-a stabilit în Sao Paolo, unde şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţă muncind într-o plantaţie de cafea. Acum este rezident într-un azil de bătrâni, mănâncă regulat orez şi fasole, îi place să spună bancuri dar nu-i place când infirmierele îl pun să facă duş în fiecare zi. Acesta a mărturisit  reporterilor brazilieni care l-au descoperit că nu există nici un secret al longevităţii, pur şi simplu: „Am ajuns la vârsta asta din cauză că am trăit prea mult“. Personalul azilului a recunoscut că Jose nu are probleme de sănătate, este lucid şi îşi amuză colegii cu cântece vechi din secolul XIX.

Conducerea azilului a făcut demersuri pentru testarea lui Jose cu Carbon 14, în scopul demonstrării vârstei reale a acestuia, chiar dacă testul va costa peste 13.000 de lire sterline.