Când mergeţi la cumpărături şi vreţi să luaţi roşii, lămâi sau dovlecei, mare atenţie! În 2021 au fost retrase de la comercializare 700 de tone de fructi şi legume din cauză că aveau o cantitate prea mare de pesticide, iar cele mai multe proveneau din Turcia.

 

A fost un record negativ înregistrat în România. Cei care se ocupă de siguranţa alimentară au promis că vor face şi mai multe analize în 2022.

 

La această decizie s-a ajuns în contextul în care în ţara noastră ajung din ce în ce mai multe fructe şi legume care conţin pesticide peste limita admisă.

 

Dintre cele 700 de tone, 475 au venit din Turcia. Inspectorii sanitari au realizat o listă cu fructele şi legumele care aveau cele mai multe substanţe pesticide şi au fost produse în ţara citată.

 

Astfe, pe primele locuri regăsim 225 de tone de lămâi din Turcia şi peste 100 de tone grapefruit. Urmează dovleceii, roşiile şi morcovii din Turcia (n.r. – peste 20 de tone fiecare).

 

Nu doar Turcia creează probleme pe piaţa legumelor şi a fructelor

 

Egipt, Argentina şi Ecuador sunt alte ţări care au exportat împreună 225 de tone de fructe şi legume cu pesticide peste limita admisă sunt. De aici au venit mai ales portocale, lămâi şi banane.

 

În ciuda controalelor, cantităţile care reprezintă un pericol pentru populaţie sunt şi mai mari în realitate. Pentru a împiedica intrarea lor în ţară, la graniţă vor fi efectuate controale la 20% dintre transporturile cu lămâi, portocale, clementine, mandarine şi ardei.

 

Atenţie şi la foile de viţă-de-vie care vin din afara României! Controalele pentru astfel de produse vor fi făcute la jumătate dintre transporturi.

 

Autorităţile spun că şi şefii magazinelor sunt obligaţi să facă analize suplimentare pentru legumele şi fructele vândute. Dacă probele întârzie sau verificările sunt ignorate, inspectorii sanitari vor aplica amenzi.

 

„Trebuie să ne uităm pe ambalaj dacă există sau nu vreo etichetă sau dacă este inscripţionat, de exemplu, că s-a aplicat un tratament la suprafaţă. Atunci trebuie să fim atenţi şi să nu consumăm coaja”, a explicat ing. Monica Neagu, directoarea Direcţiei Siguranţa Alimentelor de Origine Nonanimală din cadrul ANSVSA.

 

Conform protv.ro, la intrarea în ţară, pentru unele categorii de produse trebuie să fie prezentat şi certificatul sanitar.

 

 

 

 

Sursa: www.evz.ro