La începutul acestei săptămâni, grupul de restaurante Jamie Oliver a intrat în insolvenţă, ceea ce a dus la pierderea a 1.000 de locuri de muncă, relatează BBC, conform Mediafax.
Grupul, care include lanţul italian Jamie, Barbecoa şi Fifteen, a fost redus de la 25 de restaurante la trei.
Dispariţia restaurantelor face parte dintr-o tendinţă mai largă, potrivit statisticilor firmei de date CGA. Lanţurile au înregistrat o scădere cu 1,1% a numărului de restaurante în anul încheiat în martie, o scădere mai accentuată decât scăderea de 0,1% înregistrată din decembrie până în decembrie, care a fost prima scădere într-un deceniu.
Kate Nicholls, directorul executiv al organismului comercial UKHospitality, spune că se închid 15 restaurante pe săptămână, pe fondul politicilor politice şi economice "tulburi" care afectează cheltuielile de consum.
După un deceniu în care sectorul restaurantelor a tot crescut, numărul de restaurante s-a contractat pentru prima dată anul trecut, deoarece lanţurile au suferă implicaţiile a 10 ani de expansiune rapidă.
SOV îndeamnă la boicotarea alegerilor europarlamentare: 'România nu câştigă nimic. Singurii care au de câştigat sunt cei 32 de neica-nimeni'
În această perioadă, multe lanţuri licitau pentru aceleaşi proprietăţi, ridicând chiriile şi generând plăţi suplimentare pentru companii, potrivit expertului în domeniul ospitalităţii la EY, Christian Mole.
Marjele de profit sunt, de asemenea, ameninţate de creşterea costurilor cu alimentele. Incertitudinea Brexit a afectat valoarea lirei, dăunând importatorilor, a spus Mole.
Între timp, restaurantele - care depind adesea de lucrătorii din străinătate - şi-ar putea creşte costurile salariale, dacă Brexit le va împiedica să angajeze personal străin.
Pe de altă parte, a apărut şi o schimbare în comportamentul consumatorilor. Mole spune că "tinerii bogaţi dar grăbiţi" au preferat opţiunile "grab and go"de la Itsu, Wagamama şi Leon.
Îndemnul la vot a funcţionat! Puşcăriaşii se ÎNGHESUIE să voteze: aproape 90% din ei şi-au anunţat intenţia de participare
Dar oamenii încă mai mănâncă, spune Karl Chessell, director diviziei pentru produse alimentare şi de vânzări cu amănuntul la CGA. "Diferenţa este această creştere uriaşă a ofertei de pe piaţă." Mai există încă 5.785 de restaurante care sunt parte dintr-un lanţ sau altul în Marea Britanie.
În cazul lui Jamie Oliver, experţii spun că piaţa s-a schimbat şi compania nu a reuşit să răspundă destul de repede la aceste schimbări. Mai mulţi clienţi doresc alimente sănătoase, şi adesea caută ceva nou, iar răpspunsul lanţurilor este lent. În plus, celebritatea l-a ajutat pe chef pe termen scurt, dar nu a rezistat ca strategie în timp.
Oliver, celebru pentru emisiunile sale de televiziune şi cărţile de reţetele culinare, a declarat că "este profund întristat de acest rezultat şi doreşte să le mulţumească angajaţilor şi furnizorilor care s-au implicat cu inima şi sufletul în această afacere de peste zece ani".
În februarie anul trecut, presa britanică a scris că Jamie Oliver acumulase datorii de 71,5 milioane de lire sterline (80,7 milioane de euro), din care 2,2 milioane de lire sterline erau salarii restante pentru angajaţii din restaurantele sale.
Jamie Oliver şi soţia sa, Jools, au o avere estimată la 150 de milioane de lire sterline. Potrivit unor documente depuse în instanţă anul trecut, bunurile personale ale lui Oliver nu sunt în pericol, chiar dacă reţeaua de restaurante intră în faliment.
În 2017, starul TV a închis şase restaurante, dând vina pe Brexit, care urma să scumpească produsele importate şi să conducă la scăderea numărului de clienţi.