Delicioasă şi având calităţi nutritive mai ceva ca ale somonului, scrumbia care urcă din Marea Neagră pe braţele Dunării este secretul din bărcile pescarilor din Deltă. Afumat sau proaspăt, peştele ar putea deveni un adevărat brand gastronomic pentru România.

Primul produs piscicol realizat din resursa Deltei Dunării, scrumbia afumată, ar putea primi certificat european Indicaţie Geografică Protejată (IGP).

Scrumbia de Dunăre migrează în perioada martie-august din Marea Neagră în Dunăre pentru reproducţie, atunci când pescarii din comunităţile riverane fluviului pot să o şi captureze. Specia este recunoscută drept cel mai bogat peşte în grăsimi la nivelul ei de mărime.

După ce este curăţată de solzi şi intestine, scrumbia este afumată la rece cu rumeguş de lemn de esenţă tare, apoi răcită şi maturată, ea putând fi consumată ca atare sau folosită în alte preparate.