Experimentele realizate de o echipă de cercetători din Statele Unite scot la iveală că substanţele chimice adăugate într-o varietate de alimente pot duce la apariţia obezităţii din cauza dezechilibrelor hormonale.
Un nou studiu publicat în Nature Communications detaliază cum cercetătorii de la Cedars-Sinai au elaborat o nouă abordare pentru testarea efectelor chimicalelor cunoscute ca disruptori endocrini asupra oamenilor, scrie Science Daily.
Cele trei chimicale testate în studiu sunt abundente pentru omul modern: butilhidroxitoluen (BHT sau E321), antioxidant găsit îndeosebi în cereale, acid perfluorooctanoic (teflon sau PFOA), găsit în unele ustensile de bucătărie precum tigăile şi tributyltin (TBT), care este un compus care se poate apărea în apă şi poate fi acumulat în peşti şi alte animale marine comestibile.
Savanţii au descoperit că expunerea îndelungată la aceste chimicale poate afecta semnalele trimise de sistemul digestiv la creier care permite oamenilor să ştie atunci când sunt „plini” în timpul unei mese. Astfel, atunci când acest semnal se întrerupe, oamenii continuă să mănânce, cauzând creşterea în greutate.
„Am descoperit că fiecare dintre aceste chimicale afectează hormonii care fac legătura între intestine şi creier”, precizează Dhruv Sareen, profesor asistent la Biomedical Sciences şi director la Induced Pluripotent Stem Cell Core Facility al Institutului Cedars-Sinai, şi autor al acestui studiu.
Dintre acestea, BHT-ul a produs cele mai grave efecte, susţine cercetătorul.
În cadrul experimentelor, Sareen şi echipa sa au obţinut sânge de la adulţi, iar prin introducerea unor gene au reprogramat şi au convertit celulele în celule stem pluripotente. Apoi, cercetătorii au cultivat cu ajutorul acestora ţesut epitelial, care are rolul de a înveli intestinele şi ţesut neuronal al regiunii hipotalamuslui, care reglează apetitul şi metabolismul.
Oamenii de ştiinţă au expus aceste ţesuturi la BHT, PFOA şi TBT, unul câte unul sau în combinaţii şi au observat ce se întâmpla în celule. Astfel, cercetătorii au descoperit că aceşti compuşi chimici au distrus reţelele care pregătesc şi dau funcţie hormonilor de comunicare între intestine şi creier.
De asemenea, chimicalele au afectat şi mitocondria celulelor care are rolul de a transforma hrana şi oxigenul în energie şi care are un rol esenţial în metabolism.
Deoarece s-au folosit celule „tinere”, studiul indică şi că aceste chimicale pot afecta o femeie însărcinată şi copilul din pântec.
E-urile sunt mai dăunătoare decât se credea: ce alimente trebuie evitate pentru a nu creşte în greutate
6 septembrie 2017





Din aceeaşi categorie:
Truc esenţial. Cum să recunoşti rapid un vin de calitate
(18 mai 2018)
369 vizualizări
Ce se petrece în corpul tău dacă mănânci mămăligă
(17 februarie 2016)
1130 vizualizări
Studiu: La fast-food mai curat ca în restaurantele cu stele Michelin
(12 februarie 2018)
948 vizualizări
Ciocolata neagră, bună pentru cardiaci
(12 ianuarie 2015)
288 vizualizări
Prea multă pâine poate duce la depresie
(9 august 2015)
65 vizualizări
Cât de toxice sunt merele. Le ce fel de afecţiuni pot da naştere: "Sufera cel putin 20 de tratamente cu pesticide in 12 luni"
(13 iulie 2020)
288 vizualizări
Cât timp rezistă carnea de porc la congelator. Greşeala care trebuie evitată
(18 noiembrie 2022)
578 vizualizări
Cum se „otrăvesc” românii zilnic
(11 octombrie 2017)
736 vizualizări
Plăcintă moldovenească
(10 februarie 2020 - Cristina IANCU)
460 vizualizări
Ce mâncăm la birou?
(18 iulie 2013 - Clara ION)
158 vizualizări
Mituri şi teorii false despre consumul de carne
(7 martie 2017)
457 vizualizări
Alimente anti-răceală
(2 octombrie 2013)
192 vizualizări
VIDEO Totul despre alimentatia sănătoasă la copii
(7 iunie 2022)
61 vizualizări
Aperol Spritz - Istoria unui secret italian bine păstrat
(2 mai 2019)
441 vizualizări
Cartoful, medicamentul din bucătărie
(10 ianuarie 2014)
166 vizualizări
Mare atenţie - Greşeala pe care o faci atunci când mănânci pepene şi care te poate îmbolnăvi
(6 august 2018)
1048 vizualizări
Patru ceşti de cafea pe zi pot duce la moartea prematură
(17 august 2013)
146 vizualizări

Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,

Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole