Loboda conţine aproape de două ori mai multă vitamina C decât lămâia. Planta ajută la menţinerea sănătăţii sistemului imunitar, stimulează digestia şi previne accidentele vasculare.
Verdeţurile sunt vedete pe tarabele din pieţe în acest sezon. Printre plantele de sezon care aduc beneficii nebănuite sănătăţii se numără şi loboda, preferată de gospodine în principal pentru prepararea ciorbei, dar recomandată şi în salate de sezon. Banala plantă care creşte în grădinile ţăranilor conţine cantităţi impresionante de vitamine, minerale şi fibre care ajută la întărirea sistemului imunitar, dar şi la prevenirea şi tratarea unor afecţiuni.
”Loboda , ca şi ştevia, spanacul sau urzicile, conţine un nivel ridicat de vitamina C , vitamina K, calciu, magneziu, fier, zinc. Este, de asemenea, bogată în fibre şi proteine. Toate acestea o recomandă pentru introducerea în alimentaţie, în acest sezon”, spune medicul de familie Radu Bulumac. Spre deosebire de alte plante sau legume, loboda conţine o importantă cantitate de proteine. Potrivit specialiştilor, 100 de grame de lobodă conţin aproximativ 17 grame de proteină. ”Este bună pentru cei care ţin post în această perioadă şi sunt privaţi de proteinele din carne, lactate sau ouă. Sunt puţine plante care conţin proteină ”, mai spune specialistul.
Planta de sezon este, de asemenea, bogată în fibre. 100 de grame de lobodă conţin 10 grame de fibre. Nu este de negljat nici conţinutul de fier al plantei: 10 miligrame la suta de grame. Nivelurile ridicate de fier şi calciu stimulează crearea celulelor roşii, ajutând circulaţia sângelui.
Alte minerale conţinute de lobodă sunt, magneziu şi potasiu, dovadă culoarea purpurie a frunzelor de lobodă.
Loboda este recomandată pentru stimularea digestie datorită conţinutului crescut de fibre din frunze. Cei care o consumă scad riscul apariţiei constipaţiei sau a altor afecţiuni precum gastrita sau ulcerul. Studiile specialiştilor au arătat că loboda are un uşor efect diuretic. Acest lucru ajută la curăţarea rinichilor , eliminarea de toxine sau a excesului de apă şi săruri din organism. Consumul de lobodă este considerat benefic şi pentru funcţionarea normală a vezicii biliare.
Ca şi restul plantelor de sezon cu frunze verzi, loboda este recomandată pentru întărirea sistemului imunitar. ”Conţine vitamina C şi intră în categoria plantelor care ajută la creşterea imunităţii” , confirmă medicul.
Calculele specialiştilor arată că loboda are aproape de două ori mai multă vitamina C decât lămâia, despre care se ştie că este recomandată pentru conţinutul crescut de vitamina C
Graţie conţinutului crescut de vitamina K, loboda are beneficii pentru circulaţia sângelui.
Loboda conţine antioxidanţi puternici precum anociani şi carotenoide care contribuie la reducerea semnelor de îmbătrânire prematură şi la prevenirea unor mutaţii celulare care pot cauza apariţia unor diferite tipuri de cancer.
Loboda este preferată de gospodine pentru ciorbe sau borşuri. Planta poate fi consumată însă şi în salate simple sau în combinaţie cu alte plante de sezon. Poate fi folosită la fel de bine şi în plăcinte de tip aperitiv sau în loc de frunze de varză la prepararea sarmanelor. Loboda are însă şi alte întrebuinţări în afara celor culinare.Din frunzele de lobodă se prepară balsamuri sau unguente pentru uz extern destinate tratării inflamaţiilor.Unguentele pe baza de loboda ajuta la hidratarea pielii şi elimină senzaţia de mâncărime în cazul unor afecţiuni dermatologice.
Beneficiile uimitoare ale lobodei
16 martie 2017


Din aceeaşi categorie:
Alimentele pe care nu trebuie să le mănânci niciodată crude
(7 iunie 2015)
465 vizualizări
De ce nu trebuie să aruncaţi la gunoi bananele prea coapte
(28 octombrie 2014)
223 vizualizări
Coaja mărului ascunde cele mai importante vitamine
(21 februarie 2014)
740 vizualizări
Avantajele consumului de mere
(16 iulie 2013 - Clara ION)
208 vizualizări
Preţurile uleiului de măsline cresc puternic din cauza vremii nefavorabile din Italia şi Spania
(10 februarie 2017)
275 vizualizări
Cojile de ceapă, efect miraculos au asupra sănătăţii
(7 noiembrie 2014)
176 vizualizări
Ghimbirul, sănătatea din bucătăria chinezească
(30 septembrie 2013)
194 vizualizări
Top 5 alimente care te slăbesc fără înfometare
(2 aprilie 2024)
320 vizualizări
Dieta cu pepene roşu
(11 iulie 2013 - Clara ION)
208 vizualizări
Dieta de post, terapie pentru trup şi suflet
(17 noiembrie 2015)
133 vizualizări
Vinete bulgăreşti
(23 octombrie 2014)
316 vizualizări
Aripioare glazurate cu miere
(16 februarie 2014)
223 vizualizări
Reţeta îngheţatei, un secret bine păstrat
(5 mai 2019)
120 vizualizări
Sfaturi pentru masa de Crăciun
(25 decembrie 2017)
497 vizualizări
UE vrea să interzică shaorma. Ingredientele considerate nesigure de specialişti
(4 decembrie 2017)
1070 vizualizări
Cum alegem un vin bun?
(6 august 2013)
408 vizualizări
Românii preferă berea blondă şi consideră băutul mai multor beri o dovadă de masculinitate
(9 octombrie 2014)
305 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole