Cu totii obisnuim sa reincalzim mancarea ramasa, consumand-o in doua sau mai multe transe, pentru a economisi timp - pe principiul "gatesti o data pentru toata saptamana".
Insa, se pare ca unele alimente sunt foarte nocive pentru sanatatea noastra atunci cand sunt reincalzite. Pentru a nu va deranja la stomac si pentru a evita toxinfectiile alimentare este bine sa nu incalziti aceste alimente:
Orezul
Orezul se numara printre felurile de mancare care sunt cel mai des reincalzite. Insa, atunci cand este depozitat la temperatura camerei, in orez apar tot felul de bacterii care pot provoca toxinfectii alimentare. Atunci cand este reincalzit la o temperatura mica, se dezvolta un mediu propice pentru cresterea numarului de bacterii.
Pentru a evita acest lucru este bine fie sa mancati orezul rece, dupa ce a fost depozitat in frigider, fie sa-l incalziti la o temperatura foarte ridicata.
Pentru a evita acest lucru este bine fie sa mancati orezul rece, dupa ce a fost depozitat in frigider, fie sa-l incalziti la o temperatura foarte ridicata.
Spanacul
Spanacul contine o cantitate ridicata de nitrati care, atunci cand sunt supusi la temperaturi ridicate se transforma in nitriti. Ceea ce inseamna ca poate deveni cancerigen pentru organism, dupa ce a fost reincalzit.
Telina si sfecla
Intocmai ca si spanacul, telina contine nitrati, care pot forma compusi toxici atunci cand sunt supusi factorului termic in repetate randuri. De aceea, de exemplu, este recomandat sa scoateti telina din supa inainte de a o incalzi.
Sfecla este printre cele mai sanatoase legume, insa, intocmai ca si telina poate fi daunatoare daca o reincalziti. Cei care ignora acest aspect, se pot trezi cu dureri de stomac si crampe.
Cartoful
Cartofii copti lasati 2-3 zile la temperatura camerei, nu doar ca-si pierd din proprietatile benefice si cele nutritive, dar pot dezvolta si colonii de Clostridium botulinum (bacterie ce cauzeaza botulismul). Reincalzirea lor nu elimina bacteriile, decat daca este facuta la temperaturi foarte ridicate. Temperaturile "caldute" nu fac decat sa favorizeze dezvoltarea bacteriilor.
Ouale
Supuse la o temperatura foarte ridicata, ouale pot deveni foarte periculoase. Atata timp cat sunt fierte, ele nu prezinta un risc pentru sanatate, insa cand reincalzim ouale prajite sau chiar si fierte, acestea ne pot imbolnavi.
Puiul
Consumata a doua zi dupa preparare, carnea de pui poate fi extrem de periculoasa pentru sanatate si poate cauza probleme digestive. Acest lucru se intampla datorita schimbarii, in ziua urmatoare, a structurii proteice.
Se recomanda consumul de carne de pui rece, dar, daca trebuie neaparat sa incalziti carnea, este bine sa o faceti la o temperatura mica si pentru un timp mai indelungat.
Se recomanda consumul de carne de pui rece, dar, daca trebuie neaparat sa incalziti carnea, este bine sa o faceti la o temperatura mica si pentru un timp mai indelungat.
Ciupercile
Consumul de ciuperci se recomanda doar imediat dupa ce acestea au fost preparate. Totusi, daca doriti sa le consumati a doua zi, evitati sa le reincalziti, deoarece pot provoca probleme digestive si chiar si cardiace.