Cercetătorii din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole din Suedia au dezvoltat un nou soi de orez modificat genetic foarte hrănitor şi cu emisii reduse de metan, conform unui studiu publicat în revista britanică Nature. Realizarea este un mare progres în asigurarea hranei şi totodată în protecţia mediului de vreme ce plantaţiile de orez sunt răspunzătoarea pentru 17% din emisiile totale de metan eliberate în atmosferă, informează 7sur7.be.

„Soiul a fost cultivat şi testat în China timp de trei ani”, a precizat Chuanxin Sun, cercetor în cadrul universităţii suedeze. Soiul SUSIBA2, realizat cu ajutorul unei gene de orz, are particularitatea de a stoca zaharurile produse prin fotosinteză în tije şi seminţe şi nu în rădăcini, ca celelalte soiuri. Prin urmare, se obţine un orez cu conţinut ridicat de amidon şi zahăr complex.

Această descoperire este în deplină concordanţă cu noile cerinţe ale agriculturii: reducerea amprentei asupra mediului, odată cu creşterea producţiei cu 70% până în 2050 pentru a răspunde nevoilor tot mai mari ale populaţiei globului.

Potrivit articolului, cultura orezului este una dintre sursele emisiilor de gaze cu efect de seră, aflate la originea încălzirii climatice. Ea emite în principal metan (40% dintre emisii) şi oxid de azot (50%), gaze care au o putere de încălzire de 30 şi, respectiv, 300 de ori mai mare decât CO2. Orezăriile sunt responsabile de aproape 17% din emisiile mondiale de metan. „SUSIBA2 este primul orez cu emisie slabă de metan şi ar putea oferi o soluţie durabilă acestei probleme”, au explicat cercetătorii.