Familia regală din Marea Britanie "nu trăieşte doar cu caviar şi homari", ci preferă un meniu sănătos şi echilibrat,"accesibil pentru toate buzunarele", din care este însă interzis usturoiul, potrivit unei cărţi publicate de Carolyn Robb, fostă bucătar-şef a Prinţului Charles din 1989 până în anul 2000, relatează ziarul spaniol "El Pais".

Intitulat "The Royal Touch", volumul apărut recent îmbină reţete culinare şi amintiri amabile, vorbind atât despre tartele care îi plăceau Prinţului Harry, fiul cel mic al Prinţului Charles şi al primei lui soţii, Lady Diana, cât şi în legătură cu atitudinea serioasă, plină de responsabilitate, pe care o avea, încă de când era mic, Prinţul William, primul fiu al acestui cuplu.

În vârstă de 49 de ani, Carolyn Robb, fiica unui sud-african şi a unei englezoaice, a fost contractată de cea supranumită ulterior "Prinţesa inimilor" sau Lady Di pentru a se ocupa de un dineu de gală şi ulterior a fost angajată la bucătăria Palatului Kensington. În vremea aceea, Prinţul William avea 7 ani, iar fratele lui Harry avea 4 ani. La fel ca şi alţi membri ai personalului, ea a fost martoră la degradarea legăturii dintre Charles şi Diana, la tragedia morţii acesteia, într-un accident rutier în 1997, precum şi la instalarea Camillei Parker Bowles ca nouă consoartă a Prinţului Charles. Tot din perspectiva pe care o avea din bucătăria reşedinţei princiare, ea rememorează în carte şi unii dintre invitaţii celebri care au trecut prin saloanele de la Kensington Palace, precum muzicianul Elton John sau actriţele Emma Thompson şi Barbra Streisand.

Prinţul Charles, fiul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, al doilea în ordinea succesiunii la tron, este — conform relatărilor din carte — obsedat de mâncarea pregătită din produse locale şi de sezon. "Nu-i poţi servi căpşuni în decembrie", spune Carolyn Robb, care îl prezintă ca pe o persoană exigentă, dar foarte încântată să primească o farfurie cu somon scoţian, o mâncare cu vânat provenind de pe domeniul regal Sandringham sau cu sparanghel proaspăt recoltat din ferma lui din Highgrove.

Lady Diana nu avea însă nici cel mai mic interes pentru mâncare, îşi aminteşte fosta bucătăreasă a palatului. "Lua mereu câte o porţie de proteine pentru că făcea mult sport. Îi plăceau sufleul şi mâncarea de miel, dar mânca mai ales salate", afirmă autoarea cărţii. Intra în bucătărie nu pentru a se interesa în legătură cu meniul, ci pentru a sta puţin de vorbă, susţine ea.

După divorţul celor doi, Carolyn Robb şi-a păstrat o vreme postul de la Palatul Kensigton. Ea l-a însoţit adesea pe Prinţul Charles în călătoriile lui oficiale, întrucât "îi plăcea să aibă propria lui mâncare"

Carolyn Robb se defineşte ca o admiratoare a bucătăriei tradiţionale britanice. După ce a plecat din slujba familiei regale, ea a lucrat în Dubai, iar apoi şi-a deschis propria ei firmă de catering. Membră a Academiei Britanice de Artă Culinară, ea mărturiseşte că găteşte "obişnuit, cu ingrediente de la supermarket, nu din magazine specializate". Marea artă este să 'mănânci câte puţin din toate', a declarat ea, într-un interviu pentru "Daily Mail", citat de cotidianul spaniol ABC, în care a adus ca argument în favoarea meniurilor promovate de ea faptul că părinţii ei au trăit până la 89 şi, respectiv 92 de ani.