Prima regulă şi cea mai importantă pe care trebuie să o reţii atunci când te gândeşti să foloseşti un vin pentru gătit este că acel vin trebuie să fie consumabil. De ce ai dori să găteşti cu un vin pe care nu doreşti să îl bei? Mai mult - este indicat că la servirea preparatului cu pricina să foloseşti acelaşi vin ca şi cel cu care ai gătit. Evită să foloseşti vinuri care sunt prezentate ca fiind special pentru gătit. Încep să apară şi la noi deja astfel de sortimente. Calitatea acestor vinuri este destul de joasă.
Gătitul cu vin poate fi o plăcere şi o provocare, să nu mai vorbim de faptul că mâncarea ta va fi mult mai savuroasă. Când vinul este încălzit, alcoolul, dar şi sulfiţii dispar rămânând doar aroma aceea extraordinară a unui vin de calitate.
Există mai multe modalităţi prin care poţi folosi vinul la gătit. Poţi să îl foloseşti la o marinata, ca şi lichid pentru gătire sau spre finalul procesului de gătit pentru aromă în plus. Vinul se foloseşte la gătit pentru a da un plus de aromă, pentru a scoate în evidenţă anumite caracteristici ale preparatului, nu pentru a da gustul principal sau pentru a masca vreun gust neplăcut al unuia dintre ingrediente. De aceea cantitatea de vin pe care o foloseşti la gătit trebuie să fie moderată, prea puţin ar fi nesemnificativ, iar dacă pui prea mult gustul mâncării va fi dominat de cel al vinului. Nu îţi doreşti niciuna dintre aceste două extreme. Pentru a obţine un rezultat cât mai bun atunci când găteşti cu vin nu-l adăuga spre finalul procesului de gătire. Pune-l să fiarbă puţin împreună cu mâncarea. Dacă e adăugat prea târziu va scădea calitatea preparatului final. De asemenea după ce ai pus vinul în sos sau la friptură pe care o pregăteşti aşteaptă să fiarbă vreo 10 minute, gustă şi decide abia apoi dacă mai adaugi sau nu vin. Trebuie să treacă puţin timp pentru că aromele să se dezvolte. Vinul nu se potriveşte cu orice fel de mâncare, dacă ai folosit vin la mai multe preparate într-un singur meniu, masa poate deveni monotonă. Totodată foloseşte vin la gătit doar dacă ştii că aroma acelui vin poate contribui într-un mod fericit la gustul final al mâncării.
Ca să îţi fie mai uşor să alegi ce vinuri foloseşti la gătit îţi propunem câteva combinaţii:
Vinuri roşii seci şi corpolente – carne roşie, mâncăruri cu carne roşie;
Vinuri albe seci – peşte, fructe de mare, moluşte, carne de pasăre, carne de viţel;
Vin alb dulce sau vin fortifiat (Porto, Sherry sau Marsala) – deserturi;
Pentru consecvenţă este indicat ca la un preparat local tradiţional să foloseşti vin din aceeaşi regiune. Cu siguranţă aromele se vor completa foarte frumos.
Dacă îţi pui problema alcoolului în aceste preparate, trebuie să ştii că acest lucru depinde exclusiv de durata gătirii lui. Astfel dacă după momentul adăugării vinului mâncarea respectivă a mai fiert cam 15 minute, peste 60% din conţinutul total de alcool se evaporă. Pe măsură ce creşte timpul de fierbere, creşte şi volumul de alcool evaporat. Oricum cantitatea totală de alcool rămasă în mâncare este neglijabilă, astfel că şi copiii pot consuma liniştiţi o tocăniţă de vită cu vin roşu. La fel, poţi liniştit să te sui la volan după ce ai mâncat o astfel de mâncare, procentajul de alcool în aerul expirat va fi zero .