Asociaţia naţională a asigurătorilor (UNSAR) intenţionează să realizeze o bază de date comună pentru verificarea istoricului daunelor autovehiculelor asigurate prin intermediul poliţelor facultative CASCO, proiect care ar putea fi aprobat până la finele acestui an, potrivit Mediafax.

„Prin intermediul unei aplicaţii IT, societăţile vor putea verifica istoricul daunelor autovehiculelor. Baza de date comună va permite asigurătorilor să evite încheierea unei poliţe CASCO în cazul unui autovehicul grav avariat şi pentru care s-a plătit deja o despăgubire, dar se încearcă încheierea unei noi poliţe facultative CASCO“, a declarat Mădălin Roşu, responsabil al Secţiunii auto din cadrul UNSAR, la un eveniment al asociaţiei.

Practic, epavele auto reintră în circulaţie prin diverse metode şi ulterior se încearcă asigurarea acestora în scopul obţinerii unor sume necuvenite, respectiv prin înscenarea unei daune totale (incendiu, furt sau accident).

„Au fost cazuri în care s-a reuşit, pentru aceeaşi serie de şasiu, să fie plătite despăgubiri pentru daună totală de către mai mulţi asigurători într-un anumit interval de timp. Vrem să evităm astfel de cazuri prin intermediul acestei aplicaţii IT, unul dintre efecte fiind reducerea despăgubirilor plătite şi, implicit, reducerea tarifelor de primă“, a spus Roşu.

El a estimat valoarea potenţialelor fraude din domeniul auto la circa 90 milioane de euro.

Piaţa asigurărilor a atins 8,29 miliarde de lei în 2013, cu 0,4% mai mult faţă de anul precedent, potrivit datelor provizorii ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Pe segmentul asigurărilor generale, care au însumat 6,64 miliarde de lei, cea mai mare parte a primelor subscrise s-a înregistrat pe clasa RCA (răspundere civilă auto), cu o pondere de 37,18% din total, respectiv 2,467 miliarde lei.

A doua clasă de asigurare ca pondere în totalul primelor subscrise pentru asigurări generale a fost CASCO, cu o cotă de 27%, unde veniturile au cumulat 1,795 miliarde de lei, în scădere cu 6,33% faţă de anul 2012.

În privinţa despăgubirilor, sumele plătite de asigurători pentru segmentul asigurărilor generale au fost de 4,198 miliarde de lei, în scădere cu 5,74% faţă de anul 2012.

Defalcat, pe RCA s-au plătit daune de 1,925 miliarde de lei, cu 3,37% mai mult faţă de anul 2012.

La poliţele CASCO, despăgubirile au scăzut cu 9,5%, la 1,762 miliarde de lei.