Marile bănci europene au închis sau vândut 5.300 de sucursale anul trecut, ceea ce ar putea accelera tranziţia spre online banking, informează Reuters după ce a analizat rapoartele financiare anuale publicate de 26 din primele 30 de mari grupuri bancare europene.
Închiderea sucursalelor bancare reflectă o revoluţie online care transformă viaţa oamenilor, începând de la cumpărarea de vacanţe şi până la împrumutarea de cărţi sau DVD-uri. În plus, închiderea oficiilor bancare este şi o modalitate prin care instituţiile financiare îşi reduc costurile şi îşi consolidează capitalul.
Firma de consultanţă Bain & Company estimează că procesul de ‘digitalizare’ va conduce la închiderea a aproximativ 40% din sucursalele bancare din Europa între 2013 şi 2020. Aceasta înseamnă că în 2020, în UE, vor fi cu 65.000 mai puţine oficii bancare, având în vedere că potrivit datelor Băncii Central Europene la finele lui 2012 erau 218.000 de oficii bancare în UE.
Cele mai multe oficii bancare au fost închise în Spania, unde multe bănci încearcă să-şi revină de pe urma crizei pieţei imobiliare şi a crizei datoriilor. Bankia, instituţie formată din fuziunea a şapte bănci regionale spaniole, a închis 37% din reţeaua sa sau 1.100 de oficii bancare în 2013. Alte patru mai bănci spaniole din primele 30 de instituţii europene, Santander, CaixaBank, BBVA şi Banco Popular Espanol, au închis împreună 1.774 de sucursale. Unele din aceste sucursale erau în străinătate, dar majoritatea au fost oficii bancare din Spania.
Un studiu din luna septembrie 2013 realizat de analiştii de la Deutsche Bank arată că Spania avea mai multe oficii bancare pe cap de locuitor decât orice altă piaţă analizată. Italia, Cipru şi Germania au fost şi ele menţionate ca având o reţea bancară “supra-dimensionată”. Însă băncile din cele trei state au închis sucursalele într-un ritm mai mic decât media de 6% înregistrată în cazul celor 26 de bănci europene. De exemplu, în Germania grupul Commerzbank a redus anul trecut doar 0,43% din reţeaua sa.