Compania aeronautică Saab AB a achiziţionat divizia de marină militară din Suedia a companiei ThyssenKrupp AG pentru 340 milioane de coroane (50 milioane de dolari), producătorul avioanelor de luptă Gripen extinzându-şi astfel afacerile şi în domeniul fabricării de submarine şi nave de pază, scrie Agerpres. „O problemă importantă o reprezintă obţinerea sinergiilor cu actualele activităţi maritime ale Saab, în timp ce vom începe livrarea de produse şi activităţi de mentenanţă către piaţa sudeză“, se arată în declaraţia Saab.
Preluarea vine în urma dezacordurilor înregistrate în ultimii ani între Administraţia Articolelor de Apărare din Suedia (FMW) şi compania germană ThyssenKrupp. După ce Saab a recrutat ingineri de la divizia de marină militară a ThyssenKrupp din Suedia, compania germană a acceptat în aprilie să înceapă negocieri privind vânzarea diviziei. În ultima ani această divizie a înregistrat pierderi substanţiale, a anunţat ThyssenKrupp.
Luna aceasta, Guvernul de la Stockholm şi principalul partid de opoziţie au acceptat să colaboreze pentru a asigura continuarea producţiei de submarine şi nave de război în Suedia şi pentru a accelera achiziţionarea diviziei de marină militară din a companiei ThyssenKrupp pentru ca şantierul naval din Karlskrona să redevină proprietate suedeză.
În mai, ThyssenKrupp AG, cel mai mare producător de oţel din Germania, a raportat primul profit net din ultimii doi ani, datorită majorării vânzărilor.
În trimestrul doi din 2014, profitul net a urcat la 269 milioane de euro (370 milioane de dolari), comparativ cu pierderi de 129 milioane de euro în perioada similară din 2013. Compania germană a revizuit în creştere estimările privind rezultatele financiare din anul fiscal 2014, citând rezultatele solide.
Vânzările nete au crescut cu 8% în primele trei luni din acest an, la 10,3 miliarde de euro, de la 9,54 miliarde de euro în perioada similară din 2013.
În anul fiscal 2014, ThyssenKrupp se aşteaptă la un profit ajustat, înainte de taxe şi dobânzi aproape dublu faţă de cel din anul trecut, de 586 milioane de euro, în timp ce precedenta estimare indica un câştig de aproximativ un miliard de euro.
Grupul ThyssenKrupp este prezent şi în România prin toate cele cinci divizii ale sale, respectiv metalurgie, auto, ascensoare, bunuri industriale şi servicii.