Statul are datoria de a se asigura că există câte un departament, adică o instituţie naţională, care se ocupă direct de buna funcţionare a fiecărui business, că sunt respectate legile în vigoare. Acest lucru se întâmplă inclusiv în cazul jocurilor de noroc, chiar dacă pentru o perioadă destul de lungă, legea nu a fost aproape deloc bine pusă la punct în ceea ce le priveşte.

În ziua de astăzi, există o instituţie care se ocupă exclusiv de buna funcţionare a cazinourilor şi caselor de pariuri, de verificarea lor periodică şi de impunerea unor reglementări, dacă este cazul. În România, există foarte mulţi operatori (Betfair, de exemplu) care au licenţă, care au platforme sigure şi stabile, dar care îşi şi achită dările către stat.

Află mai multe despre cine se ocupă de industria iGaming şi de ce ar trebui să te intereseze toate aceste informaţii, despre ce s-ar întâmpla dacă nu ţii cont de licenţa unui cazino!

Cine se ocupă de licenţierea cazinourilor online la noi în ţară

De-a lungul ultimelor 10 ani, în România au apărut diverse modificări legislative în ceea ce priveşte iGaming-ul. Cea mai mare a fost crearea ONJN, adică a Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc. Această instituţie se ocupă exclusiv de activitatea cazinourilor şi agenţiilor de pariuri sportive, de buna lor funcţionare, de reglementările legilor, dar şi de orice alt aspect corelat industriei.

ONJN este singura instituţie care poate să acorde sau să suspende o licenţă de funcţionare pentru un operator din iGaming în România, indiferent că el îşi desfăşoară activitatea online şi/sau offline. Aceste măsuri se fac pe baza unei lungi liste de criterii, care presupune inclusiv verficarea periodică a cazinourilor şi caselor de pariuri.

Cât de uşor este să obţii o licenţă de funcţionare pentru un cazino online, în România?

Licenţa de funcţionare acordată de ONJN garantează mai multe aspecte, precum:
 

●      Operatorul de jocuri de noroc are platforme stabile, atât pentru desktop, cât şi pentru mobil.

●      Operatorul are platforme sigure, care sunt criptate cibernetic la cel mai înalt nivel, prin mai multe modalităţi. Astfel, datele cu caracter personal şi informaţiile bancare ale membrilor sunt protejate corespunzător.

●      Operatorul îşi achită propriile dări către stat, dar şi taxele pe care trebuie să le achite din câştigurile şi investiţiile făcute de membrii săi (conform modificărilor legislative de la începutul anului 2021).

●      Operatorul se asigură că toţi membrii săi sunt majori, adică au împlinit cel puţin 18 ani, iar pentru asta are dreptul să solicite dovada că utilizatorul este major.

Toate acestea sunt doar câteva criterii pe care un cazino sau o agenţie de pariuri trebuie să le îndeplinească. Aşadar, răspunsul întrebării de mai sus ar fii “Nu, nu este simplu să obţii o licenţă de funcţionare în România”. Acest lucru ar trebui să fie mulţumitor pentru jucători, deoarece rezultă protejarea lor, pe lângă achitarea taxelor şi dărilor către stat.

De ce este important să alegi doar cazinouri online licenţiate?

În informaţiile prezentate mai sus, au fost menţionate cam cele mai importante motive pentru care este recomandat să îţi desfăşori activitatea doar la operatori licenţiaţi. Iată un rezumat:

●      Datele personale şi informaţiile bancare îţi sunt protejate prin criptare cibernetică, aşadar eviţi furtul de identitate, spălarea de bani sau alte ilegalităţi.

●      Există mai multe reguli după care trebuie să te ghidezi, dar care sunt valabile şi pentru cazino. Astfel, dacă faci o investiţie şi câştigi, vei putea să retragi premiul conform Termenilor şi Condiţiilor operatorului. NU vei fi în situaţia în care ai depus bani, ai avut noroc, dar câştigul nu poate să fie retras. Dacă chiar se întâmplă asta la un cazino licenţiat, poţi face o plângere, nu ca în cazul unui operator ilegal.

●      Toate taxele către stat sunt achitate la timp, aşa că nu te vei trezi cu datoriri către ANAF.

 

Joacă responsabil, fă investiţii moderate şi distrează-te, însă ţine cont că este bine să fii informat pentru a evita situaţiile neplăcute!