Trecerea contribuţiilor sociale şi de sănătate, prevăzută a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, vine şi cu o serie de efecte secundare. Pe lângă problema scăderii salariilor din mediul privat, trecerea contribuţiilor vine şi cu alte probleme. Experţii consultaţi de Libertatea arată că această operaţiune va duce la majorarea amenzilor rutiere, dar şi a ajutoarelor de şomaj şi a pensiilor.

Cresc amenzile rutiere

Odată cu includerea contribuţiilor angajatorului în salariul brut va creşte salariul minim pe economie. Iar de acesta depind multe alte aspecte. Mai exact, în acest moment, salariul minim brut este de 1.450 de lei, dar pe angajatori îi costă 1.750 de lei. Însă odată cu acesta cresc şi amenzile rutiere, deoarece un punct de amendă este 10% din salariul minim pe economie. Astfel, valoarea unui punct va urca de la 145 de lei la 175 de lei. Concret, cea mai mică amendă de circulaţie – cea de două puncte, urcă de la 290 de lei la 350 de lei. Pe de altă parte, cea mai mare amendă va urca de la 14.500 de lei la 17.500 de lei.

Creşte ajutorul de şomaj

De asemenea, va creşte şi ajutorul de şomaj. Acesta se calculează în funcţie de numărul de ani de cotizare la stat. Pentru cei care au cotizat cel puţin un an, cuantumul indemnizaţiei de şomaj se calculează la 75% din valoarea indicatorului social de referinţă, plus 10% din media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de cotizare. În 2017, valoarea indicatorului social de referinţă este de 500 de lei. Astfel, ajutorul de şomaj va fi 75% din 500 de lei, plus 10% din 1750, ceea ce înseamnă 550 de lei.

Pensii mai mari

Din moment ce contribuţiile angajatorului trec la salariat, atunci, teoretic, ar trebui să crească şi pensiile. Şi asta pentru că ai cotizat mai mult la stat, astfel că peste an eşti îndreptăţit să primeşti mai mult. De altfel, acesta este şi principalul beneficiu al mutării contribuţiilor, conform Olguţei Vasilescu, ministrul Muncii. Aceasta declara, în cursul întâlnirii cu sindicatele, că una dintre modificările Legii pensiilor vizează şi mecanismul de calcul al pensiei.

”Teoretic, cresc pensiile. Pensia este legată de cota de 10,5% a salariaţilor. Peste 10-15 ani, cei care vor ieşi la pensie vor trebui să aibă o pensie mai mare. Dar s-ar putea să scadă subvenţia de la bugetul de stat. În acest an au fost alocate de la bugetul de stat la cel de pensii 14 miliarde de lei. Este principiul vaselor comunicante”, a declarat consultantul fiscal Adrian Benţa.

Mai mulţi bani la Pilonul II

Tot legată de acest aspect este şi problema pensiilor administrate privat, aşa-numitul Pilon II. În acest moment, către Pilonul II sunt virate o serie de sume care se calculează ca procent din salariul brut. Mai exact, 5,1% din acesta. Cum salariul brut va creşte pentru a include contribuţiile, atunci vor creşte şi sumele care se duc către Pilonul II, deoarece procentul de 5,1% se va aplica la o sumă mai mare.

Taxe mai mari pentru PFA şi chirii

Peste 500.000 de persoane fizice autorizate (PFA), agricultori, dar şi avocaţi, notari, artişti sau ziarişti plătiţi pe drepturi de autor se vor trezi dintr-o dată cu taxe mai mari de plătit la stat. În fapt, acesta este cel mai dur efect al viitoarei legi. Ar fi afectate circa 300.000 de PFA-uri şi peste 200.000 de agricultori, dar şi taximetriştii. Consultantul fiscal Adrian Benţa a avertizat încă din luna august asupra acestui aspect.

Creşte contribuţia pentru neîncadrarea persoanelor cu handicap

În fine, un alt efect îl constituie creşterea contribuţiilor pe care firmele trebuie să le plătească pentru neîncadrarea de persoane cu handicap. Aceasta este un fel de ”taxă” pe care trebuie să o plătească companiile cu peste 50 de angajaţi.