Cea mai mare fabrică de gips-carton din România a fost inaugurată joi, în oraşul Turceni, fiind prima din ţară care foloseşte gipsul rezultat din procesul de desulfurare a gazelor de la o centrală termoelectrică, investiţia realizată ridicându-se la o valoare de 50 de milioane de euro.
Lucrările la noua fabrică au început în urmă cu un an şi jumătate, iar suprafaţa pe care a fost realizată investiţia este de 32 de hectare.
Unitatea de producţie din Turceni are rol strategic atât pentru compania Siniat România, care acoperă 10 pieţe din Europa de Sud-Est, cât şi pentru mediul economic din judeţul Gorj, la noua fabrică fiind angajate peste 80 de persoane din oraş şi din localităţile învecinate.
"Această fabrică înseamnă venituri la bugetul local, dar şi un lucru foarte bun pentru mediu, pentru că materia primă pe care o folosesc dumnealor reprezintă un deşeu pe care Termocentrala Turceni îl depozita pe terenurile aparţinând oraşului. Am şi încasat un milion de lei pentru autorizaţii şi ce au mai avut de plătit, iar cam 10% din bugetul local îl reprezintă taxele şi impozitele pe care le vor plăti", a declarat primarul oraşului Turceni, Dumitru Gâlceavă.
Potrivit investitorilor de la Sinia România, parte a grupului belgian Etex, capacitatea anuală de producţie a fabricii de la Turceni este de 27 de milioane de metri pătraţi, cât suprafaţa a peste 1.000 de kilometri de autostradă.
Primul produs fabricat este placa NIDA Standard, singura placă standard de gips-carton din România armată cu fibră de sticlă, iar din 2016 Siniat va produce la Turceni si plăci de gips-carton pentru aplicaţii în medii cu cerinţe speciale, precum umiditate ridicată, rezistenţă la foc şi izolare acustică.
Fabrica Siniat de la Turceni este prima din România care foloseşte gipsul rezultat din procesul de desulfurare a gazelor de la o centrală termoelectrică. Gipsul obţinut are puritate şi consistenţă ridicate, fiind o materie primă excelentă pentru plăcile de gips-carton. Cu ajutorul echipamentelor speciale, plăcile de gips-carton pot fi reciclate.
Totodată, Siniat a investit un milion de euro în construirea unui drum nou care leagă fabrica de drumul naţional, astfel fiind limitat impactul vehiculelor grele de marfă asupra comunităţii locale.
De asemenea, apa folosită în procesul de producţie provine din apa de ploaie adunată de pe acoperişurile fabricii şi din propriile puţuri forate, limitând astfel consumul de resurse din oraşul Turceni.