Inspectorii antifraudă din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au aplicat amenzi şi confiscări în valoare de 2,97 milioane lei în perioada 25-27 mai, în cadul operaţiunii, denumită "Ceres", prin care verifică centrele comerciale, pieţele şi târgurile în care se vând fructe şi legume proaspete, a anunaţ ANAF.

În perioada 25-27 mai, în cadrul operaţiunii au fost controlaţi 466 de contribuabili, iar inspectorii Fiscului au decis amenzi şi confiscãri în valoare de 2,97 milioane lei.

Astfel, angajaţii ANAF au aplicat 692 de sancţiuni contravenţionale, din care 483 de amenzi şi 209 avertismente.

Inspectorii ANAF au confiscat numerar şi bunuri în valoare totalã de 162.640 lei, inclusiv 25.772 de kilograme de fructe şi legume, şi au dispus suspendarea activitãţii a 12 firme care nu erau dotate cu aparate de marcat electronice fiscale sau nu utilizau aparate de marcat electronice fiscale.

Inspectorii antifraudă din cadrul ANAF au demarat şi anul trecut acţiuni de control la nivel naţional, pe fondul evaziunii ridicate din România, fiind vizate în special firmele care activau în comerţ şi hoteluri, restaurante, cafenele, care formează sectorul cunoscut sub denumirea HoReCa.

În ultimul an, inspectorii ANAF au demarat mai multe operaţiuni, precum Cristal, Venus, Hermes şi Helios.

Potrivit estimărilor Consiliului Fiscal, statul român pierde 17 miliarde de euro în fiecare an doar din evaziunea fiscală din neplata TVA.