Producătorii şi procesatorii susţin că preţul cărnii de porc a crescut în ultimul an cu aproximativ 40% şi avertizează că în această lună ar urma să fie înregistrate scumpiri de până la 20% pentru carnea proaspătă şi de 6-10% pentru preparatele din carne, în timp ce retailerii şi specialiştii din industria alimentară afirmă că nu există motive pentru astfel de creşteri de preţuri. 

Preţul cărnii de porc a ajuns la 5,5 lei pe kilogram în viu la începutul lunii aprilie la poarta fermelor din România, în creştere cu 37,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc (APCP).

Scumpirile au fost generate în principal de factori externi, în condiţiile în care România importă cantităţi importante de carne de porc.

În acelaşi timp, proprietarul producătorului de mezeluri Cris- Tim, Radu Timiş, susţine că în aprilie preţurile vor creşte cu 10- 20% în cazul cărnii proaspete de porc şi cu 6- 10% în cazul mezelurilor, faţă de luna martie din acest an.

Producătorii şi procesatorii din România sunt influenţaţi de piaţa internaţională, iar estimările proprietarului Cris Tim arată că preţul cărnii de porc va creşte cu 36% până la sfârşitul anului.

În prezent, preţul cărnii de porc a ajuns cu 40% mai mare faţă de aceeaşi perioadă din 2016, spun jucătorii din sector.

Pe de altă parte, retailerii şi specialiştii din industria alimentară susţin că nu există motive pentru astfel de creşteri de preţuri.

„Nu văd un motiv pentru a creşte preţul cărnii de porc atât timp cât nu avem o creştere substanţială a cărnii din import, pentru că balanţa se face între ce este în afară şi ce este în interiorul ţării. Şi nu văd ce ar duce la această creştere, nu cred în poveşti de genul acesta. Am discutat cu procesatori de carne şi mi-au spus că este o creştere sensibilă, dar care să nu îngrijoreze”, a declarat, pentru News.ro, directorul departamentului Relaţii Instituţionale şi Dezvoltare Durabilă din cadrul Carrefour România, Florin Capăţână.

"Încercăm şi noi în urma discuţiilor avute să ţinem preţul la un nivel la care să nu simtă clientul. Deocamdată nu ştiu să existe pe piaţă o tulburare în preţul cărnii de porc", a completat el. 

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu, susţine că nu există o justificare a unor astfel de scumpiri, având în vedere că preţul combustibilul nu s-a modificat, iar preţul furajelor nu a crescut atât de mult încât să ridice costul cărnii de porc cu până la 30%.

Totuşi, mulţi patroni din industria cărnii au fost afectaţii de creşterea salariului minim pe economie de la 1 februarie, de la 1.250 lei la 1.450 lei.

„Nu aş vrea să cred şi să aud cumva că preţul la carnii de porc creşte din cauza suportului financiar mare rezultat din creşterea salariului minim pe economie. Pentru că patronii ar trebuie să înţeleagă: chiar dacă suportul financiar pentru creşterea salariului minim a fost mare, este numai vina lor, pentru că 75% dintre angajaţi sunt plăţi cu salariul minim pe economie. Şi este una când creşti cu 200 de lei salariul minim pentru 25% dintre angajaţi şi alta este când majorezi salariile cu 200 de lei pentru 75% dintre angajaţi”, a spus Frumosu.

Potrivit preşedintelui FSIA, dacă preţul cărnii de porc ar creşte cu 30%, jumătate dintre firmele din sector vor da faliment în trei luni, pentru că puterea de cumpărarea a românilor nu poate suporta aceste scumpiri, iar carnea de porc este un produs care poate fi uşor substituit în consum.

„Românii mănâncă destul de multă carne şi, în condiţiile acestea, cantitatea vândută va fi mai mică, pentru că este posibil ca un kilogram de carne, care costa până astăzi 18 lei, de mâine să fie mai mult de 20 de lei. Atunci omul nu îşi va mai cumpăra 4 kg de carne pe lună, ci 3 kg", a explicat Frumosu.

Ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că preţul cărnii de porc a fluctuat nesemnificativ în primele două luni din acest an, crescând cu 0,04% în februarie faţă de finalul anului trecut, după un avans de 1,95% în întregul an 2016.