La propunerea partidului PvdA, Camera inferioară din parlamentul olandez a luat decizia ca din 2025 să fie interzise maşinile pe benzină sau diesel şi să se vândă doar cele electrice.

Acum, Guvernul trebuie să adopte un plan de măsuri pentru implementarea acestei reguli. În urmă cu trei ani, guvernul olandez a semnat o înţelegere cu 40 de organizaţii, prin care s-a angajat să promoveze energia verde, izolarea locuinţelor şi reducerea emisiilor de carbon.

Potrivit DutchNews.nl, măsura de se vinde exclusiv maşini electrice a fost contestată puternic de parlamentarii de dreapta. „Îmi pare o nebunie să mergem înainte cu acest plan. Cred că ar trebui să ne retragem din acordul privind energia”, a declarat liderul partidului de dreapta VVD, Halbe Zijlstra.

Această decizie vine după ce Olanda, alături de opt state nord americane şi cinci ţări, a semnat angajamente pentru reducerea emisiilor periculoase pentru mediu, în urma Conferinţei privind schimbările climatice de la Paris, de anul trecut. Printre măsuri a fost şi comercializarea exclusivă a maşinilor electrice până cel târziu în 2050.

Şi România face paşi spre încurajarea transportului ecologic. Săptămâna aceasta, lanţul de hypermaket-uri Kaufland a inaugurat prima reţea publică de staţii de încărcare pentru automobile. Reţeaua va fi disponibilă oricărui şofer de maşină electrică sau hibridă plug-in, gratuit şi non-stop, în parcările a nouă magazine Kaufland de pe axa Arad – Constanţa şi pe autostrada A2.

Noile staţii de încărcare rapidă a vehiculelor electrice vor fi deshise anul acesta şi în parcările magazinelor Kaufland din oraşele Arad, Timişoara, Deva, Sebeş, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Piteşti, Bucureşti şi Constanţa, precum şi pe autostrada A2.

În prezent, pe străzile din ţara noastră circulă doar câteva zeci de automobile electrice. Anul trecut, statul oferea un ecotichet de aproximativ 4.500 de euro la achiziţia unui autoturism electric. În combinaţie cu tichetele din programul „Rabla”, ar fi o reducere de aproximativ 10.000 de euro.