Factura pe care Londra va trebui să o plătească la părăsirea Uniunii Europene (UE) este un dosar exploziv, care poate deraia rapid negocierile Brexitului, comentează AFP, care adaugă că suma este încă vagă, dar că Bruxellesul promite că va fi ”sărată”.

Ce acoperă această factură? Cum se va derula negocierea? Londra va trebui să plătească suma cerută de UE? AFP încearcă să răspundă acestor întrebări cu privire la bani, care vor cântări greu în divorţul dintre UE şi Marea Britanie.

CE VA CONŢINE FACTURA?

”Atunci când o ţară părăseşte Uniunea, nu există pedepse, nu există premii de dat la plecare, dar trebuie să încheiem socotelile”, a avertizat recent negociatorul-şef al UE, francezul Michel Barnier, amintind că Londra are ”angajamente” bugetare de respectat.

Cea mai mare parte reprezintă ”angajamentele restante” - o expresie care desemnează angajamentele asumate de către Regatul Unit în cadrul bugetelor anuale ale UE (bugetul pe 2017 al Uniunii este de aproape 159 de miliarde de euro), dar încă neonorate.

Mai delicat, UE ar vrea ca Londra să onoreze, de asemnea, angajamente care nu sunt încă prinse în aceste bugete anuale, dar care sunt promise ”fondurilor structurale” (destinate ţărilor celor mai sărace din Uniune) sau altor programe plurianuale, în domeniul cercetării de exemplu. Dar şi partea Regatului Unit în garantarea unor împrumuturi acordate de UE.

Negocierea va include, de asemenea, problema pensiilor funcţionarilor europeni. ”Nu este vorba despre pensionarea funcţionarilor britanici, ci de partea Regatului Unit în pensiile tuturor funcţionarilor UE”, explică o sursă diplomatică.

CÂT?

Nicio cifră oficială nu a fost publicată, însă potrivit unui oficial european de rang înalt Comisia Europeană (CE) a evaluat între 55 şi 60 de miliarde de euro suma pe care Londra va trebui să o plătească pentru a-şi onora ansamblul angajamentelor. ”Este în jurul acestei sume”, a confirmat, în urmă cu câteva zile preşedintele CE Jean-Claude Juncker, "dar va trebui să calculăm ştiinţific”.

Negocierea nu ar trebui să înceapă, însă, cu o bătălie a cifrelor, dă asigurări o sursă de la Bruxelles apropiată dosarului, ci cu punerea la punct a unor ”principii şi unei metodologii” pe care cele două părţi vor încerca să le adopte consensual.

Dacă vor reuşi,, ele vor putea să avanseze în celelalte două dosare considerate urgente de Bruxelles - problema frontierei nord-irlandeze şi cea a drepturilor cetăţenilor britanici în UE şi europeni în Regatul Unit -, iar apoi să le deschidă pe toate celelalte, fără să fie necesar să închidă detaliile facturii.

LONDRA, OBLIGATĂ SĂ PLĂTEASCĂ?

Potrivit unei comisii din cadrul Camerei Lorzilor, Regatul Unit ar putea să părăsească în mod legal UE fără să achite factura plecării, cu rsicul de a compromite toate celelalte aspecte ale negocierilor. Însă ”noi suntem o naţiune care îşi onorează obligaţiile”, a declarat ministrul britanic al Finanţelor Philip Hammond.

În vederea unei reduceri a notei de plată, britanicii ar urma să sublinieze că o parte din bunurile UE le aparţin, ca de exemplu clădirile instituţiilor.

”Atunci când părăseşti un club de golf, nu ceri o parte a valorii clădirii. Nu aşa stau lucrurile”, avertizează, însă, un diplomat.

În ceea ce priveşte Bruxellesul, lucrurile sunt clare. ”Dacă nu avem un acord asupra «exit bill» (factura de achitat), nu avem acord al ieşirii deloc”, dă asigurări un oficial european de rang înalt.

CARE SUNT CONSECINŢELE ASUPRA BUGETULUI UE?

Regatul Unit ”participă în medie cu 14%” la bugetele programelor europene, a apreciat Michel Barnier. El se află între ”contribuabilii clari” la bugetul UE - adică dă anual mai mulţi bani decât primeşte.

Potrivit unui studiu recent, întocmit de Institutul Jacques Delors, Brexitul va reprezenta un ”şoc” pentru bugetul european.

El va provoca, potrivit acestui studiu, un deficit ”de 5 până la 17 miliarde de euro pe an”, în funcţie de ce vor alege să facă Cei 27 (să-şi mărească contribuţiile, să-şi reducă cheltuielile sau să combine cele două posibilităţi), ceea ce anunţă o ”târguială dificilă” între ele.