Consiliul miniştrilor UE a adoptat decizia finală care deschide complet piaţa europeană pentru vinurile moldoveneşti de la 1 ianuarie 2014, în semn de răspuns la embargoul impus Chişinăului de Moscova. Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a salutat decizia.

Vinul moldovenesc va ajunge nestingherit pe mesele consumatorilor din UE, după ce Consiliul pentru agricultură a adoptat, luni, propunerea Comisiei Europene, susţinută şi de europarlamentari. Decizia a fost luată foarte rapid, în semn de răspuns la măsura Rusiei, care a impus un embargo vinului moldovenesc.

"Mă bucur că propunerea Comisiei Europene de a acorda acces neîngrădit pe piaţa UE pentru vinurile din Republica Moldova va deveni realitate de la 1 ianuarie 2014. Rapiditatea cu care a fost adoptată, votul unanim de azi din Consiliul de Miniştri, dar şi larga susţinere de care s-a bucurat în Parlamentul European -  şi aici doresc să subliniez contribuţia domnul Iuliu Winkler, raportorul PE pentru acest dosar – arată că, dincolo de semnale politice, Uniunea Europeană este solidară cu partenerii ei, prin măsuri cu impact economic concret", a declarat comisarul UE pentru Agricultură, Dacian Cioloş.

Sunt convins ca vinurile moldoveneşti îşi vor găsi locul pe piaţa europeană, o piaţă de peste  500 de milioane de consumatori, interesaţi de calitate, de diversitate, de tradiţie, o piaţă deschisă cu reguli clare şi transparente. Sectorul vinicol este deosebit de important pentru economia Republicii Moldova şi sper că oportunităţile oferite de accesul neîngrădit pe piaţa UE  vor fi însoţite de investiţii în producţia de vin de calitate, dar şi în promovarea lui.”, a mai spus comisarul european Dacian Cioloş după adoptarea propunerii Comisiei Europene de către Consiliul UE pentru agricultură.

La data de 25 septembrie 2013 Comisia Europeană a propus Consiliului şi Parlamentului European modificarea Preferinţelor Comerciale Autonome, astfel încât importurile UE de vinuri moldoveneşti să fie complet liberalizate, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere parafat la Vilnius, care prevede şi crearea unei Zone de Liber Schimb Aprofundate şi Cuprinzătoare (DCFTA). DCFTA prevede liberalizarea completă, fără restricţii, a pieţei UE pentru importurile de vin din Republica Moldova şi revocă regimul actual de Preferinţe Comerciale Autonome (ATP) (care prevede o cotă de 240.000 de hectolitri de vin pe an). Prin adoptarea propunerii Comisie Europene, revocarea regimului ATP a fost devansată şi va fi aplicată de la 1 ianuarie 2014.