Hotărârea a fost adoptată de Guvern, urmând ca plăţile să se facă până la finele lui 2018. Între timp, negocierile între Ministerul Culturii şi proprietari au rămas blocate.

Povestea durează deja de aproape 4 ani ani şi, din păcate, unul dintre moştenitori a murit recent.

Sculptura este expusă la Muzeul Naţional de Artă al României, dar pentru că muzeul nu mai poate plăti asigurarea, ea ar putea fi scoasă din expoziţie.

Conform hotărâi adoptate de guvernul Dancila, persoanele sau companiile care au donat prin virament, pe siteul “brancusiealmeu.ro” cu plată prin card, prin internet banking sau prin SMS vor primi automat banii în cont.

În cazul abonamentelor telefonice, banii vor fi înapoiaţi prin rectificarea facturii de telefon, iar cei care au cartele pre-paid vor primi banii prin încărcarea numărului de telefon. Toţi cei care au folosit alte metode de plată trebuie să depună, până pe 30 septembrie 2018, o cerere la Ministerul Culturii, care să aibă ataşată şi dovada plăţii.

La campania publică pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului au participat aproximativ 100.000 de donatori, iar Ministerul Culturii a strâns 1. 273.000 de euro. Dacă va returna toţi aceşti bani, ministerul va ieşi în pierdere din toată această poveste pentru că la fiecare sumă înapoiată prin banca va plăti şi comisioane bancare.Î

In februarie, ministrul Ivaşcu susţinea că va cere o nouă expertiză şi, în funcţie de asta, va face sau nu o nouă ofertă. Acest lucru nu s-a întâmplat încă. Între timp, unul dintre moştenitori, Dinu Viloiu, a încetat din viaţă.

Cuminţenia Pământului este expusă în prezent în sala Brâncuşi, amenajată la Muzeul Naţional de Artă al României.

Avocat: “Asigurarea este făcută pentru suma de 11 milioane de euro, din câte am înţeles sunt 2000 de euro pe lună”.

Soarta Cuminţeniei Pământului este unică în istoria lucrărilor lui Brâncuşi. În timp ce alte sculpturi ale sale sunt vândute la licitaţii cu zeci de milioane de euro, aceasta nu a fost achiziţionata de statul român după aproape 4 ani de negocieri.