Investiţia în diamante ar putea să o înlocuiască pe cea în aur, după ce preţul metalului preţios a înregistrat în primăvara acestui an cea mai mare scădere din 1980 şi până în prezent.
Pe de altă parte, în ultimii 20 de ani, preţul mediu al unui cărat de diamant s-a majorat de peste zece ori, fapt care explică creşterea investiţiilor în aceste pietre preţioase, ca măsură de protecţie împotriva crizelor economice şi politice.

De multe ori chiar şi instituţiile şi băncile naţionale achiziţionează diamante, pentru a se proteja de volatilitatea pieţelor şi de incertitudinile din mediul financiar.
Din 1959 şi până astăzi, preţul diamantelor a crescut exponenţial în medie cu 15% pe an, potrivit A.David Gallery Diamonds & Jewelry.
Studii recente preconizează o creştere a cererii de diamante cu 7% până în 2020, în timp ce ofertă se anticipează că nu va creşte cu mai mult de 3%.

Odată cu scăderea drastică a preţului aurului în acest an, de la 1.909 dolari uncia în august 2011, până la 1.200 de dolari în primăvara lui 2013, investitorii şi-au întors privirea către diamante, a căror valoare a rămas neatinsă de schimbări legislative sau economice şi nici de volatilitatea pieţelor speculative.
De asemenea, diamantele sunt de 1.000 de ori mai rare decât aurul, fapt care le adăugă valoare, pe lângă avantajul unei greutăţi scăzute care le face uşor de depozitat şi de transportat.

În plus, doar aproximativ 1% din piaţa de diamante este formată din activităţi speculative, în timp ce aproximativ 40% din piaţa aurului este dominată de speculanţi.