Preţul gazelor naturale livrate consumatorilor casnici va creşte cu 5-6% de la 1 aprilie, odată cu liberalizarea totală a pieţei de gaze naturale, a declarat joi preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, la o dezbatere pe teme energetice.

Potrivit şefului ANRE, consumatorul casnic este protejat împotriva unei creşteri neaşteptate de preţ pe piaţa liberă.

”De la 1 aprilie, conform Ordonanţei de Urgenţă 64, care este în dezbatere în Parlament, considerăm că va fi aprobată, începe procedura de liberalizare totală a pieţei de gaze naturale din România, cu referire exactă către piaţă casnică. Asta înseamnă că de la 1 aprilie nu mai există preţ reglementat pentru producţia de gaze naturale, rămânând reglementate doar celelalte elemente ale preţului final: tarifele de reţea, tarifele de furnizare şi elemente care sunt considerate monopol natural”, a mai spus Havrileţ.

În sectorul de gaze naturale, preţul la producătorii interni se va liberaliza începând cu 1 aprilie 2017.

Astfel, de la 1 aprilie, Guvernul nu mai poate impune producătorilor preţuri de vânzare pentru gazele naturale. În schimb, ANRE va continua să verifice preţurile cu care furnizorii vând gazele către populaţie.

Havrileţ estima anul trecut că după 1 aprilie 2017 va avea loc o migrare permanentă a consumatorilor din zona reglementată către furnizorii care pot oferi gaze naturale la preţuri mai bune decât cei actuali.

Legislaţia actuală prevede ca termen-limită anul 2021 pentru liberalizarea completă a preţurilor pentru populaţie.

La gazele din producţia internă, care au preţul stabilit la 60 lei/MWh, se adaugă tariful de înmagazinare, în valoare de 20 lei/MWh, ceea ce duce preţul final la circa 80 lei/MWh. Importurile se realizează la preţuri de 78 lei/MWh, foarte aproape de preţul gazelor înmagazinate.

În ceea ce priveşte piaţa reglementată, în care sunt incluşi consumatorii casnici, preţul de 60 de lei/MWh fixat de guvern este sub cel al gazelor din import, de 78 de lei/MWh.