Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a atribuit un contract companiei Teamnet, care a câştigat licitaţia pentru mentenanţa Platformei Informatice a Asigurările de Sănătate (PIAS), pentru 8,95 milioane lei (1,98 milioane euro), cu TVA, potrivit unui anunţ publicat marţi pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Atribuirea are loc la două luni după ce Teamnet a fost desemnată câştigătoare a licitaţiei.

În urmă cu o lună, CNAS a atribuit Teamnet contractul pentru mentenanţa sistemului informatic aferent sistemului cardului de sănătate, valoarea finală a acestuia fiind de 17,7 milioane lei (3,9 milioane euro), cu TVA.

”Obiectul acordului-cadru îl reprezintă stabilirea elementelor şi condiţiilor esenţiale care vor guverna contractele subsecvente ce vor avea ca obiect servicii de administrare, suport tehnic şi mentenanţă hardware pentru platforma informatică din asigurările de sănătate”, se arată în anunţul de atribuire publicat marţi pe SEAP.

Contractele au fost atribuite în contextul în care sistemul cardului de sănătate s-a blocat în noiembrie, iar ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat  că, dacă contractul de mentenenţă câştigat de Teamnet nu va fi semnat de către reprezentanţii grupului, "atunci va fi schimbată strategia, pentru că este nevoie de o firma care să asigure fiabilitatea sistemului".

Contractul pentru mentenanţa sistemului informatic aferent cardului de sănătate se întinde pe o durată de 36 de luni şi avea iniţial o valoare estimată la 22,6 milioane lei (5 milioane euro).

Tot pe SEAP a mai fost publicat, luna trecută, un contract subsecvent de mentenanţă a cardului de sănătate, încheiat între CNAS şi Teamnet, cu durata de o lună şi având o valoare de 200.925 lei (44.502 euro), cu TVA.

Reprezentanţii Teamnet au susţinut recent, la cererea News.ro, că în urma discuţiilor cu CNAS s-a reuşit "avansarea negocierilor, astfel încât semnarea acordului cadru şi a subsecventelor pentru serviciile de mentenanţă şi suport să aibă loc într-un timp cât mai scurt".

Teamnet International, firmă deţinută de Sebastian Ghiţă până în 2012, a câştigat în luna iunie licitaţia pentru mentenanţa şi suportul tehnic al sistemului informatic al Cardului Naţional de Asigurări de Sănătate (CEAS) şi pentru Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS).

Vlad Voiculescu a anunţat, în 6 decembrie, că vor începe în curând verificările la CNAS privind funcţionarea sistemului cardului de sănătate.

Sistemul informatic al cardului naţional de sănătate a fost nefuncţional în repetate rânduri, pentru perioade care au ajuns şi până la 72 de ore, din cauza unor probleme tehnice de comunicaţie între unele componente ale sistemului.

În perioada în care sistemul a fost nefuncţional, serviciile medicale şi farmaceutice au funcţionat în regim off-line.