Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, a fost audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie, în calitate de martor în dosarul “Carpatica”, au declarat sâmbătă, pentru News.ro, surse judiciare.

Sursele citate au precizat că Mişu Negriţoiu a fost în această săptămână să dea declaraţii în faţa procurorilor DNA.

Şeful ASF declara în urmă cu două săptămâni, într-un interviu acordat Profit.ro, că nu a fost informat oficial în legătură cu vreun dosar penal deschis pe numele său, însă nu s-ar mira deloc dacă ar avea plângeri penale, mai ales de la avocaţii Astra Asigurări despre care susţinea că au fost foarte activi în demersul de a tergiversa procedurile de faliment ale companiei de asigurări.

“Din ce am văzut, sunt lucruri care au apărut şi în mediul public, care au fost citate şi în audierile de la comisiile parlamentare şi au fost promovate de nişte haiduci ai pieţei asigurărilor pe care acum îi vedem în rechizitorii", a spus Negriţoiu făcând trimitere la dosarul parlamentarului PMP Adrian Gurzău, acuzat că a făcut presiuni asupra unor membrii ASF pentru a favoriza societatea Carpatica Asig.

În dosarul “Carpatica”, deputatul PMP Adrian Gurzău este cercetat sub control judiciar pentru trafic de influenţă legat de favorizarea societăţii de asigurări.

Procurorii i-au pus sub acuzare şi pe fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Carpatica Asig Angela Toncescu, Dan Hosu, soţul fostului procuror-şef adjunct al DIICOT Giorgiana Hosu, şi omul de afaceri Ion Sorin Tatu, precum şi pe Marian Cătălin Cataramă, comisar şef de poliţie, şef al Serviciului de combatere a traficului cu migranţi din cadrul IGPR-DCCO, aceştia fiind cercetaţi tot sub control judiciar.

Potrivit procurorilor, în perioada 8 aprilie - 1 noiembrie 2015, Angela Toncescu, în calitate de membru şi, începând din 2 iulie 2015, preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, i-a promis lui Adrian Gurzău, deputat  şi administrator în fapt al unei firme, care a şi acceptat promisiunea, întocmirea unui contract de prestări servicii între acea firmă, în calitate de prestator şi Carpatica Asig, în calitate de beneficiar. 

"Contractul sus-menţionat a fost încheiat în data de 2 noiembrie 2015, la solicitarea şi în complicitate cu inculpata Toncescu Angela. Obiectul contractului îl constituia furnizarea, de către firma controlată de deputat, a unor servicii specializate de «relaţii clienţi, info-line, contact center vânzare şi marketing», pe o durată minimă de 5 ani”, susţin procurorii.

Valoarea contractului pentru primele trei luni, "perioada pilot test”, a fost stabilită la suma de 10.000 de euro plus TVA şi plătită de Carpatica Asig lunar, pentru următoarele 60 de luni valoarea contractului urmând să fie de 4.000 de euro plus TVA în fiecare lună, valoarea totală a contractului pe perioada preconizată fiind de 270.000 de euro plus TVA.

În schimbul acestor promisiuni şi, ulterior, în schimbul încheierii contractului, începând din 8 aprilie 2015 şi până în 14 martie 2016, deputatul Adrian Gurzău ar fi susţinut că îşi exercită influenţa pe care o avea asupra unor membri din conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, astfel încât să fie influenţat votul din Consiliul ASF pentru urgentarea procedurii de avizare a Angelei Toncescu în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Carpatica Asig şi pentru ca aceasta să nu fie sancţionată pentru nereguli constatate în activitatea anterioară.

"Totodată, deputatul Gurzău Adrian, prevalându-se de calitatea de demnitar şi de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor, şi-a traficat influenţa asupra unor membri din conducerea ASF astfel încât membrii Consiliului ASF să aprobe prelungirea perioadei de redresare pe bază de plan a SC Carpatica Asig SA, deşi prin adresa Direcţiei de supraveghere şi control - Sectorul asigurări-reasigurări din 14.07.2015, se propusese Consiliului ASF constatarea stării de insolvenţă a SC Carpatica Asig SA”, au mai arătat procurorii. 

În 14 septembrie, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a fost audiat în Parlament, pe fondul scandalului privind poliţele RCA. Opt deputaţi au cerut atunci demisia lui Mişu Negriţoiu, printre care şi Adrian Gurzău, care a cerut un vot în cadrul Comisiei de buget, pentru demiterea şefului ASF.

“Sunteţi în momentul de faţă o persoană care doar dumneavoastră vă legaţi de scaun. Sunteţi pensionar, nu trebuie să vă plângă de milă, aveţi o pensie mai mult decât onorabilă (...) Vă interesează doar să vă asiguraţi un post călduţ la multinaţionale. Sunteţi o ruşine la adresa asiguratorilor", spunea Adrian Gurzău.

În 27 septembrie, procurorii DNA l-au pus sub acuzare pe Adrian Gurzău în dosarul “Carpatica”, pentru trafic de influenţă şi au cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru reţinerea şi arestarea lui preventivă. Deputaţii au avizat în 4 octombrie doar cererea de arestare preventivă. Procurorii au cerut arestarea lui Gurzău, dar instanţa supremă a respins solicitarea, în 7 octombrie, şi a dispus ca acesta să fie cercetat sub control judiciar.

În 26 septembrie, procurorii DNA l-au audiat, în dosarul “Carpatica, în calitate de martor, şi pe vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară Mircea Ursache. Acesta declara, la ieşirea de la DNA, că le-a spus procurorilor despre una dintre cele două societăţi de asigurări care au intrat în faliment în urma deciziilor ASF şi despre toate faptele care au făcut ca piaţa asigurărilor să fie astăzi într-o implozie.

Tot atunci a fost audiat, în calitate de martor, şi directorul Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) Cristian Roşu. Acesta spunea că procurorii l-au întrebat despre operaţiuni derulate de Carpatica Asig şi despre rapoarte financiare ale societăţii de asigurări.

Societatea Carpatica Asig SA a fost trimisă în judecată în 25 aprilie 2014, pentru cumpărare de influenţă şi dare de mită, iar în 8 martie 2016, a fost condamnată, de Curtea de Apel Bucureşti la plata unei amenzi penale de 600.000 de lei, precum şi la publicarea hotărârii de condamnare în mass-media.

În aceste condiţii, în 27 iulie, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis, printre altele, declanşarea procedurii de faliment şi lichidarea societăţii Carpatica Asig prin procedura obişnuită de insolvenţă, precum şi emiterea solicitării pentru deschiderea procedurii falimentului firmei, cu sesizarea judecătorului sindic din tribunal.

În 13 septembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus interzicerea iniţierii procedurilor de dizolvare şi lichidare a companiei de asigurări Carpatica, pe o perioadă de 30 de zile, admiţând o cerere a DNA în acest sens. DNA a arătat că cererea a fost formulate în condiţiile în care societatea este condamnată, pe fond,  la o amendă penală de 600.000 de lei în dosarul în care au fost trimişi în judecată mai mulţi membri ai Autorităţii de Supraveghere Finanaciară, acuzaţi că au favorizat firma de asigurări a milionarului Ilie Carabulea.