Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a afirmat, la B1 TV, că există "cel puţin 2.000" de câştigători la loteria bonurilor fiscale organizată luni.

"Sunt câteva cifre estimative, undeva la cel putin 2.000 de bonuri ar fi fost emise la acea valoare, în acea zi. Acum trebuie să aşteptăm cele 30 de zile pentru depunerea bonurilor câştigătoare de către proprietarii lor şi apoi vom şti exact câţi anume, cât va fi câştigul pe persoană. Suma de un milion de lei se împarte exact la numărul de bonuri declarate", a afirmat ministrul Finanţelor, conform B1.

Astfel, dacă vor fi doar 2.000 de bonuri câştigătoare, premiul revendicat pe un bon câştigător va fi de 500 de lei, iar la 3.000 de bonuri câştigătoare, circa 333 lei.

"Prima extragere al fost cu ocazia sarbatorilor de Paste. Cea de-a doua va fi in luna iunie pentru aprilie si pentru mai. Deci cele doua luni vor fi acoperite cu o extragere in luna iunie. Iar dupa aceea intram pe prevederea normala, prevazuta de ordonanta 10/2015 care spune ca lunar, incepand cu luna iunie, se vor organiza astfel de loterii pentru bonurile fiscale", a adăugat ministrul.

Bonurile câştigătoare sunt cele emise în ziua de 7 februarie şi au valorile cuprinse între 6,00 lei şi 6,99 lei. Următoarea extragere va avea loc pe data de 17 mai 2015.

„Revendicarea premiilor se face, începând cu prima zi după efectuarea extragerii, până la data de 13 mai a.c. inclusiv, prin depunerea în original a bonului fiscal câştigător emis în perioada 02 februarie - 28 martie a.c., alături de copia actului de identitate şi de o cerere, la orice administraţie fiscală din structura ANAF, acest termen reprezentând termen de decădere din dreptul de a revendica premiul. Formularul cererii poate fi obţinut gratuit de la administraţia fiscală la care se depune bonul fiscal sau descărcat de pe site-ul www.mfinante.ro”, se menţionează în comunicatul ANAF.

Un bon fiscal este considerat câştigător doar dacă îndeplineşte cumulativ condiţiile prevăzute de lege, având înscrise elementele obligatorii care arată că a fost emis cu un aparat de marcat fiscalizat (de exemplu: logotipul şi seria fiscală ale aparatului de marcat electronic fiscal, data şi ora emiterii precum şi numărul de ordine).

Plata câştigurilor se face de către Ministerul Finanţelor Publice, în termen de 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor, după verificarea autenticităţii şi realităţii bonurilor fiscale depuse pentru revendicarea premiilor, de către organele competente ale ANAF.

Loteria va fi organizată lunar, în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară, dar va putea fi organizată şi ocazional, de Sărbători.

Pentru extragere sunt valabile bonurile fiscale achitate cu cardul, cu bonuri de masă, precum şi cele eliberate de casele de schimb valutar sau de firme neplătitoare de TVA.