Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a sancţionat Vodafone Romania cu 100.000 lei pentru că nu a limitat consumul de date în roaming la costul implicit de 50 euro/lună (fără TVA) sau la un alt nivel ales de utilizatori dintre cele puse la dispoziţie de furnizor, potrivit unui anunţ al ANCOM.

Plafonul maxim trebuie aplicat de furnizorii care oferă servicii de date în roaming tuturor utilizatorilor acestor servicii, inclusiv celor care au optat pentru pachete/extraopţiuni care conţin resurse de date în roaming. 

Acţiunea de control a fost derulată de ANCOM în urma unei sesizări primite în cursul acestui an, şi a arătat că Vodafone nu a aplicat şi nu a pus la dispoziţie cel puţin un plafon financiar sau de volum maxim pentru serviciile de comunicaţii de date în roaming în cazul mai multor categorii de abonaţi.

Printre abonaţii afectaţi se numără şi beneficiari ai ofertei „Roaming pe zi” (în ţările în care se aplică oferta „Roaming pe zi”), opţiune introdusă de Vodafone în oferta sa comercială începând cu data de 1 iulie 2012, precum şi cei al căror plan tarifar include beneficii de roaming, astfel de beneficii fiind introduse de Vodafone în oferta sa comercială începând cu data de 3 februarie 2014 şi fiind disponibile în prezent în anumite variante ale planurilor tarifare de tip RED/SUPER RED etc.

ANCOM a sancţionat operatorul Vodafone cu amendă în valoare de 100.000 lei şi a dispus o serie de măsuri de remediere a situaţiei.

Astfel, operatorul trebuie să restituie celor două categorii de abonaţi mai sus menţionaţi, la cerere, orice sumă achitată de aceştia peste nivelul de 50 de Euro/lună (fără TVA) pentru consumul de date în roaming efectuat începând cu data de 1 iulie 2012 şi până în prezent. Au dreptul la restituirea sumelor plătite în plus inclusiv cei care la data cererii nu mai deţin calitatea de abonaţi ai Vodafone. 

Procedura pe care utilizatorii o pot urma pentru a obţine restituirea acestor sume trebuie afişată de operator pe paginea proprie de internet, la secţiunea Roaming, iar cele două categorii de abonaţi afectaţi trebuie informaţi individual despre posibilitatea de a primi aceste sume în condiţiile legii.

Totodată, până cel mai târziu la data de 1 decembrie 2016, Vodafone are obligaţia să pună la dispoziţia acestor categorii de abonaţi un serviciu de informare cu privire la consumul cumulat exprimat în volum sau în moneda în care le este emisă factura, care să garanteze astfel aplicarea plafonului de date. Tot până la această dată, operatorul are obligaţia de a nu le percepe celor două categorii de abonaţi nicio sumă ce depăşeşte cuantumul de 50 de Euro/lună ( fără TVA) pentru serviciile de comunicaţii de date în roaming.