Intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă care fixează preţul RCA loveşte puternic nu doar în firmele de asigurare, ci, mai ales, în brokeri, pe spinarea cărora firmele de asigurare vor încerca să îşi recupereze din pierderi. Generali a anunţat deja că reduce comisioanele de 8-12% la 1% din primă la RCA-ul vândut de brokeri pentru camioane şi taxi, scrie Profit.ro.

Sursele Profit.ro spun că şi alte firme de asigurare urmează să ia decizii asemănătoare cu cea a Generali. De exemplu, Allianz Ţiriac pregăteşte o reducere a comisioanelor pentru intermediari de la aproximativ 10% la 2% sau chiar mai puţin, în timp ce Groupama analizează posibilitatea de a plafona comisionul la un nivel fix, indiferent de valoarea primei.

Dacă şi cele două societăţi iau această decizie, va fi un semnal puternic pentru piaţă şi, cel mai probabil, toate celelalte firme de asigurare vor reduce semnificativ comisioanele.

Deciziile firmelor de asigurare vin pe fondul intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă care însărcinează ASF să stabilească un preţ maximal pentru RCA. Acest nivel de preţ va reduce semnificativ încasările firmelor de asigurare. În cazul camioanelor, de exemplu, prima tehnică maximă va fi stabilită la 7.500 de lei, ceea ce înseamnă că tariful de vânzare maxim va fi undeva la 8.400 de lei.

În prezent, asigurătorii vând majoritatea poliţelor pentru vehicule peste 16 tone la preţuri între 12.000 şi 15.000 de lei, însă există vârfuri care depăşesc şi 20.000 de lei.

Reducerea comisioanelor pentru brokeri a fost unul dintre dezideratele preşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu. Dacă acesta nu a reuşit să le plafoneze prin normă, a  făcut-o, până la urmă, Guvernul, indirect.

Oricum, comisioanele încasate de brokerii de asigurare au scăzut drastic în ultimele 9 luni, ajungând la un nivel mediu de 10-12%.