Românii din străinătate interesaţi să-şi deschidă o afacere se vor putea înscrie începând de vineri pentru un program de burse de studiu online, gratuit, derulat de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, în colaborare cu Fundaţia Naţională a Tinerilor Manageri şi fundaţia Romanian Business Leaders.
Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a afirmat, la o conferinţă de presă, că programul „Antreprenori români de pretutindeni” constă în acordarea a 300 de burse de studiu online, gratuit.
„Subliniez faptul că aceste burse sunt absolut gratuite, oricine doreşte poate să acceseze aceste burse. Dragi români de pretutindeni, dragi posibili antreprenori de pretutindeni, fac un apel la voi şi vă invit să aplicaţi pentru aceste burse. Aceste burse sunt destul de scumpe. (…) Dar datorită parteneriatului între noi, Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Fundaţia Naţională a Tinerilor Manageri şi Repatriot Romanian Business Leaders, aceste cursuri sunt absolut gratuite pe principiul primul venit, primul servit. Deci, s-a început astăzi, 1 iulie, perioada de înscrieri, va dura până la sfârşitul acestei luni. vă invit să vă înscrieţi pentru a căpăta noi competenţe în domeniul afacerilor şi a antreprenoriatului”, a declarat Stoenescu.
Stoenescu a spus că acest program a fost lansat în premieră, iar informaţii suplimentare sunt disponibile pe site-ul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, www.dprp.gov.ro.
Valentin Miron, reprezentantul Fundaţiei Naţionale a Tinerilor Manageri (FNTM), a afirmat că Fundaţia asigură contravaloarea acestor cursuri.
„Contribuţia pe care Fundaţia o aduce în cadrul acestui program o reprezintă contravaloarea acestor cursuri, totalizând 90 de mii de lei, pe care FNTM o pune la dispoziţia acestor români prin programul desfăşurat în parteneriat cu MAE şi reprezintă o investiţie minoră în raport cu beneficiile pe termen lung, şi anume: dezvoltarea antreprenorială duce la dezvoltarea economiei, la crearea de noi locuri de muncă”, a declarat Miron.
Directorul executiv Repatriot, Ramona Chirilă, a precizat că Repatriot vine în acest proiect cu expertiza deja dovedită de mentorat pentru antreprenori, cu o platformă de contact şi un ghid practic pentru antreprenori. Ca premii, primii trei candidaţi vor beneficia de programe de mentorat, le vor fi transmise şi aceste ghiduri şi le vor fi oferite şi vouchere pentru sejururi în diverse zone ale ţării.
„Ne-am alăturat iniţiativei ‘Antreprenori români de pretutindeni’ pentru că valoarea creată de activitatea antreprenorială a românilor din diaspora se va reflecta instantaneu, pozitiv asupra economiei şi business-ului din România, indiferent dacă românii din diaspora aleg să activeze ca şi antreprenori în ţările de adopţie sau să revină şi să o facă acasă”, a menţionat Chirilă.
Înscrierile în programul „Antreprenori români de pretutindeni” se vor face până la 31 iulie, prin completarea unui formular electronic. Cursurile se vor desfăşura în perioada 1 august — 15 noiembrie, iar cei mai buni cursanţi vor primi premii care constau în mentorate de afaceri, sejururi în Delta Dunării şi cărţi de antreprenoriat din partea programului Repatriot al Romanian Business Leaders.